Werken vanuit Kracht
''Er wordt gekeken naar wie je bent, waar je behoefte aan hebt, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt”,
Het lijkt wel alsof woningen als paddenstoelen uit de grond komen. Echter, dit kan niet zomaar. Bouwers hebben te maken met complexe vraagstukken als het gaat om het realiseren van woningen. Met name het thema duurzaamheid staat hierin centraal. Lees in dit blog alles over duurzaam bouwen.
Bij duurzaam bouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu en de mens. In alle fases van het bouwen (van planontwikkeling en ontwerp tot aan de sloop en recycling) is het van belang dat de schade aan mens en milieu zoveel mogelijk beperkt blijft. Het is hierbij van belang dat het voortbestaan van grondstoffen, die bedoeld zijn voor de toekomst, niet worden aangetast.
Om meer duidelijkheid te geven over duurzaam bouwen zijn er diverse certificaten en keurmerken in het leven geroepen, zoals BREEAM, LEEDen DUBOkeur.
Veel aannemers en ontwikkelaars hebben duurzaam bouwen al hoog in het vaandel staan. Om ervoor te zorgen dat hier niks aan verandert en dat dit altijd onder de aandacht blijft, zijn er bouwregels in het leven geroepen. Een voorbeeld hiervan is het Bouwbesluit van 2012.
In het bouwbesluit van 2012 zijn er voorschriften vastgelegd omtrent veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan de voorschriften die in dit bouwbesluit staan. Een gebouw magimmers geen gevaar zijn voor mens en milieu. Sinds 1 januari 2021 zijn er strengere eisen vastgesteld voor energiegebruik namelijk: de Bijna Energieneutrale Gebouw Eisen (BENG-eisen). Ook moet er rekening worden gehouden met de milieubelasting van gebruikte materialen. Wanneer dit gehanteerd wordt, voldoen nieuwe gebouwen aan de ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen'. Daarnaast kunnen bouwers korting krijgen op vennootschapsbelasting en aanspraak maken op subsidies (Bron RVO).
Studenten die een bouwgerelateerde studie volgen, komen al vroeg in aanraking met duurzaam bouwen. Ze worden opgeleid met de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid en vergaren kennis hoe ze duurzame bouwmethoden kunnen toepassen in hun werkzaamheden. Voor werkenden zijn er verschillende cursussen/trainingen die hen leren hoe ze duurzaamheid kunnen implementeren in hun werkzaamheden.
Bouwprofessionals weten dat ze niet meer om dit belangrijke onderwerp heen kunnen en dit moeten integreren in hun werkzaamheden. Duurzaam bouwen is immers de toekomst. Dit thema staat bij veel bouwbedrijven bij hun belangrijkste pijlers/kernwaarden, maar dit wordt in de toekomst eerder een voorwaarde.
Veel van onze relaties zijn al bezig met innovatief duurzaam bouwen. Neem als voorbeeld Van de Klok. Deze partij investeert namelijk erg veel in milieu en maatschappij. KlokGroep heeft een duidelijke richting gekozen als het gaat om duurzaamheid. Eén van hun pijlers is milieu en leefomgeving. Dit familiebedrijf gaat op een duurzame manier om met de wereld om hen heen en proberen hun ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken.
Bouw jij graag mee aan de toekomst en zou je ook willen werken aan gave bouwprojecten? Bij ons vind je de vacature die bij je past! Bekijk hier onze vacatures in de bouwkunde.