Kennisartikel

Salarischeck

Sebastiaan Mulders
  • Door: Sebastiaan Mulders
  • Publicatie: 08-06-2022
  • Tags: Tips, Branche

Marktconform salaris berekenen: hoe doe je dat?

Je leest in veel vacatureteksten dat je een marktconform salaris ontvangt, maar wat betekent dat nou? Dit houdt in dat je het gemiddelde loon gaat verdienen dat andere werknemers krijgen in dezelfde functie en branche. Meerdere aspecten kunnen van invloed zijn op dit salaris, zoals de regio waar deze functie wordt uitgeoefend. Vaak krijgen medewerkers in de Randstad een hoger salaris dan medewerkers in Drenthe of Overijssel. Daarnaast kan leeftijd en gender een rol spelen, maar ook jouw werkervaring en onderhandelingsvaardigheden.


Als je reageert op een vacature waarin staat dat je een marktconform salaris ontvangt, betekent dit dat het inkomen nagenoeg hetzelfde is als de meeste professionals in deze functie, maar hoe weet je nou wat marktconform is? Is het salaris dat je aangeboden krijgt wel écht marktconform? Zeker als je geen ervaring hebt in een bepaalde functie, is het lastig te bepalen wat je waard bent. Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek is het aan te raden om een salarischeck in te vullen om te zien hoe jouw salaris zich verhoudt tot anderen. Let wel op dat dit ‘marktconforme salaris' niet vast staat. Er is altijd ruimte voor onderhandeling.

Kracht Salarischeck

Onderhandelen over salaris

Voorafgaand aan het gesprek, is het belangrijk dat je goed uitzoekt wat je waard bent en welk salaris je graag zou willen ontvangen. Naast de salarischeck is het een goede tip om je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek te laten beginnen met een voorstel. Op deze manier kan je achterhalen of hetgeen wat je wil haalbaar is en in hoeverre je moet onderhandelen. Vaak is er ruimte voor onderhandeling. Probeer zelfvertrouwen uit te stralen en bereid je goed voor op vragen waarom jij vindt dat dit salaris bij jou past.

Als je niet krijgt wat je voor ogen had, bedenk dan andere vormen van beloning. Bijvoorbeeld meer vakantiedagen, een betere pensioenopbouw, flexibele werktijden, het volgen van een opleiding of een bonus bij het behalen van doelstellingen. Zorg ervoor dat alle afspraken op papier komen te staan, zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.

Kracht onderhandelen

Bruto-Netto Berekening

Tijdens de onderhandeling onderhandel je over jouw brutoloon. Het brutoloon is altijd hoger dan het nettoloon. Het nettoloon ontvang je maandelijks op jouw rekening. Hier gaan alle ingehouden kosten van de werkgever vanaf, zoals loonheffingen, premies, vergoedingen en bijdrage van het privégebruik van de werkauto. Het is dus belangrijk dat je hiermee rekening houdt, want je wil natuurlijk maandelijks genoeg op je rekening krijgen zodat je kan rondkomen. Hoe je dit berekent? Bekijk de Bruto/Netto-Check op Loonwijzer.nl.

Laat zien wat je waard bent!

Waren jouw verwachtingen achteraf gezien te hoog? Dan kan je alsnog invloed uitoefenen op het verhogen van jouw salaris. Breid je vaardigheden uit en volg een training of cursus. Binnen een kort tijdsbestek kan je jouw kennis verbreden en kan je jouw functie nog beter uitoefenen. Dit wordt vaak beloond! Zorg er daarnaast voor dat je een gemotiveerde houding aanneemt, efficiënt werkt en laat anderen zien tot waartoe je in staat bent. Op deze manier haal je niet alleen het beste uit jezelf en sta je in jouw Kracht, maar deze manier van werken kan ook profijt hebben in de volgende salarisonderhandeling.

Salarischeck Kracht Recruitment

Wil je weten wat jij waard bent? Vul dan de salarischeck in van Kracht Recruitment en ontvang direct een PDF-document met de uitslag. Je krijgt dan inzicht of jouw salaris marktconform is, wat jouw groeipotentie is in jouw huidige functie, maar ook voor een nieuwe functie. Wil je daarna nog advies? Neem dan contact op met één van onze loopbaanadviseurs.