Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst eruit springt?
Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt? In dit blog geven wij jou 7 tips zodat jij weet hoe je een wervende vacaturetekst kunt schrijven die opvalt tussen alle anderen.
Uitstelgedrag, wie kent het niet? Je ervaart het met het doen van huishoudelijke bezigheden, met het schrijven van je verslagen en met de taken op je werk. Uitstellen zit nou eenmaal in de aard van ieder mens maar door er mee om te leren gaan, creëer je blijvend resultaat. Dus, waar begin je met het doen wat je niet doet?
Voordat je de oplossing hebt, is het handig om te weten wat uitstelgedrag precies is en waar het vandaan komt. Uitstelgedrag is het uitstellen van acties die je moet of wilt doen. Je wijkt van je planning af en verruilt dit in voor direct genot. Dit gedrag veroorzaakt vaak negatieve consequenties omdat je eigenlijk goed weet wat je moet doen, maar toch doe je het niet.
Uitstelgedrag lijkt oppervlakkig, echter is dit fenomeen van diepere aard. Het wordt veroorzaakt door verschillende triggers en diepere oorzaken.
Triggers
Diepere oorzaken
Bij de diepere oorzaken gaat het voornamelijk over persoonskenmerken. Dit zijn eigenschappen die je gewoon hebt en die je uitstelgedrag veroorzaken.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen vooral spijt krijgen van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de dingen die ze wel hebben gedaan. De gevolgen van uitstelgedrag hebben daarom vaak een negatief gevolg voor jezelf. Het zorgt voor schuldgevoelens, spijt, schaamte en soms voor een negatief zelfbeeld. Door achter de feiten aan te moeten lopen, vreet je veel energie. Het zorgt voor onrust en stress. Dit is slecht voor je gezondheid en kan zelfs leiden tot oververmoeidheid, slaapproblemen en gebrek aan concentratie.
Uitstelgedrag kost ook tijd. Door steeds de moeite te nemen om je weer opnieuw in iets te verdiepen, verspil je veel tijd. Als je direct gaat doen wat je moet doen, heb je daarna tijd over om de leuke dingen te doen.
Het aanpakken van je eigen uitstelgedrag is afhankelijk van de oorzaak. Ga bij jezelf goed na in welke punten jij jezelf herkent en pas hier je aanpak op aan. Houd hierbij rekening dat je afleidingen vermijd, zoals telefoon, social media, collega's, etc. Op die manier kan je je volledig focussen.
Just do it!
Uit hersenonderzoek is gebleken dat het inschatten van een vervelende taak, vanuit het pijncentrum in je hersenen wordt aangestuurd. Dus als je verwacht dat een bepaalde taak niet leuk gaat zijn, doet dat zeer. Je lichaam vermijdt op een natuurlijke manier pijn, dus ook het doen van minder leuke taken. Door het gewoon te doen, verdwijnt de pijn na een paar minuten. Kortom: ga doen wat je moet doen!
Fysieke beweging
Hik je de hele dag al aan tegen het schrijven van een blog, het beantwoorden van veel e-mails of andere werkzaamheden, ga dan iets anders doen! Probeer door fysiek in beweging te komen de blokkade in je brein los te maken. Door er tijdens je wandeling of het doen van de afwas juist niet mee bezig te zijn, gaat je onderbewustzijn dit juist wel. Hierdoor kom je na het bewegen vaak op nieuwe ideeën en verfrissende energie.
Timemanagement
Je kent jezelf het beste dus jij weet wanneer jij het productiefst bent. Stel dat je een ochtendmens bent, maak hier dan gebruik van door zo veel mogelijk in de ochtend te doen. Plan de taken waar je tegenop ziet ook op die momenten. Doe dit bijvoorbeeld door je dag op te bouwen van minder leuk naar leuk. Op die manier kijk je niet de hele dag tegen die ene opdracht op.
Ook kan je er voor kiezen om 15 minuten in te plannen. Die tijd is te overzien en dus begin je er wel aan. Vaak zit je daarna toch in de flow en ga je er langer mee door.
Plan vooral ook je rust. Geef je brein af en toe wat rust. als deze overbelast is, gaat helemaal niks meer zoals het moet. Als je uitgerust bent, ben je het scherpst en energiekst.