Werken vanuit Kracht
Werken vanuit Kracht is weten waar je kwaliteiten liggen.
Vacatures zijn er genoeg, maar het aanbod blijft achter. Schaarste aan technisch personeel, de media schrijft er veel over. Helaas zijn de verwachtingen dat de komende jaren dit probleem alsmaar groter gaat worden. Er zijn hiervoor al meerdere initiatieven opgestart, elk initiatief is er één en hopelijk kan dit probleem goed worden aangepakt. In deze blog neem ik jullie mee in dit complexe probleem.
Tussen 2013 en 2020 is het aantal personen met een technisch beroep toegenomen met 13% (178.000 personen). In 2020 waren er 1.573.000 personen werkzaam in een technisch beroep. In 2019 was dit aantal nog 1.582.000 personen, maar het verminderde aandeel in 2020 heeft deels te maken met corona en er wordt verwacht dat dit tijdelijk is (Bron: Techniekpact). Opvallend is dat het aandeel vrouwen is toegenomen met 39,5% en onder mannen is dit 9.2%. Daarnaast was 19% van de werknemers in de bouw 55 jaar en ouder, 51% tussen de 35 tot 54 jaar en 30% was jonger dan 35 jaar (Bron: Techniekpact).
De laatste jaren zijn het aantal openstaande vacatures voor een baan in de techniek enorm gestegen. COVID heeft er wel voor gezorgd dat de vacatures in 2020 daalde, maar na een jaar stegen de vacatures weer. In onze eerdere blogs ‘Hoe verloopt de energietransitie?' en ‘Hoe lossen we de woningnood op in Nederland?' is al duidelijk gemaakt dat technisch personeel de komende jaren hard nodig is. Het duurt bij meer dan 32% van de openstaande technische vacatures minimaal een halfjaar voordat deze is ingevuld. Bij ruim 11% van deze vacature duurt het zelfs een jaar of langer (Bron: ROVC TechBarometer).
Het is dan ook niet gek dat je de meeste kans hebt op een baan wanneer je een van de volgende opleidingen hebt gevolgd: master werktuigbouwkunde, bachelor elektrotechniek, mbo 4 bouw en infra, mbo 4 tuinbouw en groenvoorziening en bachelor werktuigbouwkunde (Bron: ArbeidmarktInZicht).
Uit het onderzoek van De Monitor Techniekpact is naar voren gekomen dat er een toenemende trend is in het aandeel leerlingen in het technisch hoger onderwijs. Daarnaast is het aantal gediplomeerden in 2019/2020 in het hoger onderwijs ook gestegen tot 28.302. Een mooie ontwikkeling, maar helaas nog niet voldoende.
Volgens het onderzoek van ROVC TechBarometerverwacht 80% van de ondervraagde werkgevers een tekort aan technici. Het werven van dit personeel blijft de komende jaren nog steeds een grote uitdaging. Daarnaast geeft 84% aan dat dit tekort een negatief effect kan hebben op haar concurrentiepositie in Nederland en daarom wordt er veel geïnvesteerd in het doelgericht opleiden van haar huidige personeel en het opleiden van zij-instromers.
Een oplossing voor het terugdringen van de vraag aan personeel kan het verbeteren van bedrijfsprocessen zijn. Operationele processen kunnen efficiënter en effectiever worden ingericht zodat de gevraagde mankracht kan worden verminderd. Het klinkt logisch, maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Diepgewortelde processen in de organisatie moeten worden veranderd, en deze verandering heeft tijd nodig.
Daarnaast is de vergrijzing in de techniek ook een groot probleem. De laatste jaren gaan veel medewerkers met pensioen en het risico dat hierbij komt kijken is dat de kennis verloren gaat. Een oplossing hiervoor is om bijna gepensioneerde medewerkers minder fysiek werk te laten doen, omdat ze dan langer door kunnen werken. Daarnaast kunnen zij goede mentors zijn voor junioren.
Het is een flinke uitdaging, maar Kracht Recruitment helpt hier graag aan mee. Kracht Recruitment kan bedrijven helpen bij het werven van een nieuwe collega, het opbouwen van een flexibele schil, het verlenen van juridisch werkgeverschap of zelfs het begeleiden van uitstroom. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen!