Voor werkgevers en -nemers

Waar liggen kansen in de arbeidsmarkt?

Sebastiaan Mulders
  • Door: Sebastiaan Mulders
  • Publicatie: 12-08-2022
  • Tags: Nieuws, Branche

Waar liggen kansen in de arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Op dit moment kost het meer moeite om personeel te vinden dan om een baan te vinden. Dit betekent voor werknemers dat de kansen voor het oprapen liggen. In dit blog lees je niet alleen over de tekorten op de arbeidsmarkt, maar ook over de mogelijkheden die dit tekort biedt.

Kansen voor werkgevers

Gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat werkgevers hun medewerkers weten te behouden en voorkomen dat mensen uitvallen. Ook is het verstandig dat werkgevers alle kansen benutten om nieuw personeel aan te nemen. Dit kan door mensen aan te nemen die op dit moment geen baan hebben, maar ook om het voor werknemers die op dit moment al een baan hebben zó aantrekkelijk te maken om juist bij hun organisatie te komen werken. Hiervoor is meer nodig dan goede arbeidsvoorwaarden en een goed salaris. Mensen de kans bieden om (deels) thuis te werken, het verlagen van de werkdruk, het aanbieden van interne opleidingen of cursussen zijn voorbeelden van het beter benutten van het arbeidspotentieel. Dit concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in de derde editie van ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers'; een langlopend onderzoek dat in juli 2022 is verschenen.

Beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Personeelstekorten, gevolgen van de coronacrisis en de energietransitie zijn slechts een aantal voorbeelden van uitdagingen waar we in de huidige arbeidsmarkt mee te maken hebben. De juiste aanpak van werkgevers is cruciaal om deze problemen de overhand te kunnen nemen. Dit vraagt om goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

waar_liggen_kansen_in_de_arbeidsmarkt_0.webp 215.63 KB

Kansen voor werknemers

Deze problemen zorgen er voor werknemers alleen maar voor dat de werkomstandigheden voor hen juist verbeteren. De kans op werk verschilt per sector en per beroep. Uit het onderzoek van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is in de techniek, ICT, de zorg en het onderwijs het meeste personeel nodig. Hier staan structureel de meeste vacatures open blijkt uit het onderzoek van Flexmarkt.

Doordat de arbeidsmarkt krap is, doen werkgevers hun uiterste best om werknemers te behouden. Dit doen ze door trainingen en cursussen aan te bieden om de ontwikkeling van hun medewerkers te stimuleren en hen het gevoel te geven dat ze niet stilstaan binnen hun carrière. Daarbij bieden werkgevers ook vaker een functieswitch aan binnen de organisatie wanneer een medewerker niet meer volledig op zijn plek zit in plaats van afscheid te nemen. Als het soort werk het toelaat, wordt thuiswerken ook steeds meer gestimuleerd. En voor de meeste werknemers natuurlijk niet geheel onbelangrijk, ook de lonen in de meeste sectoren stijgen flink. Ben jij benieuwd of jouw salaris marktconform is? Je checkt het hier!

waar_liggen_kansen_in_de_arbeidsmarkt_1.webp 174.41 KB

Jouw carrière

Ben je werkzaam in de bouw, civiele techniek, installatietechniek of techniek & industrie en klaar voor een nieuwe uitdaging? Op deze pagina vind je een overzicht van ons actuele vacatureaanbod per stad. Zo weet jij precies welke mogelijkheden er op de technische arbeidsmarkt zijn bij jou in de buurt.

Heb jij ondanks de kansen die de arbeidsmarkt biedt toch het idee dat jouw carrière stilstaat en misschien het idee om verder te kijken? Dan helpen wij je graag! Door onze vele jaren aan ervaring, een hecht netwerk van opdrachtgevers en specialistische kennis van de technische arbeidsmarkt ben je bij ons in goede handen. Je kunt bij onze consultants terecht voor loopbaanadvies. Samen zorgen we ervoor dat jouw kwaliteiten, interesses en ambities samenkomen in een baan die op je lijf geschreven is.