Kennisartikel

Wat doet een Procesmanager Civiele Techniek?

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 02-08-2023
  • Tags: Branche, Ontwikkeling

Wat doet een Procesmanager Civiele Techniek?

Als je ooit een indrukwekkende brug hebt bewonderd, een gladde snelweg hebt bereden of een goed functionerend rioolsysteem hebt gebruikt, dan heeft een Procesmanager daar waarschijnlijk een belangrijke rol in gespeeld. De functie van een Procesmanager Civiele Techniek is van cruciaal belang voor het realiseren van grote infrastructurele projecten.

Welke taken heeft een Procesmanager?

Een Procesmanager Civiele Techniek heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden. Hun belangrijkste taak is het coördineren en bewaken van het gehele projectproces, vanaf de initiële planningsfase tot aan de uiteindelijke oplevering. Dit omvat het opstellen van gedetailleerde projectplannen, het in kaart brengen van de benodigde resources en het bepalen van realistische tijdschema's. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het bewaken van het budget en het bijsturen waar nodig om financiële doelstellingen te behalen.

Een Procesmanager in de civiele techniek werkt ook nauw samen met verschillende belanghebbenden, zoals engineers, opdrachtgevers, aannemers en overheidsinstanties, om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan alle technische en wettelijke vereisten. Ze fungeren als de spil tussen alle betrokken partijen en zorgen voor een vlotte communicatie en samenwerking.

Daarnaast houden Procesmanagers toezicht op de kwaliteit en veiligheid van het project, en identificeren ze eventuele risico's en knelpunten. Ze zijn bedreven in het oplossen van problemen en nemen proactieve maatregelen om vertragingen en budgetoverschrijdingen te voorkomen.

Met wie werk je samen?

Een Procesmanager Civiele Techniek werkt in een dynamische omgeving waar samenwerking essentieel is. Ze werken nauw samen met diverse professionals in de civiele techniek, zoals civiel ingenieurs, Architecten, Stedenbouwkundigen en Landschapsarchitecten. Ook hebben ze veelvuldig contact met opdrachtgevers, overheidsinstellingen, aannemers, en onderaannemers.

De rol van een Procesmanager Civiele Techniek vraagt om hele goede communicatieve vaardigheden, omdat ze moeten kunnen schakelen met mensen op verschillende niveaus en met verschillende achtergronden. Door effectieve samenwerking en communicatie kunnen ze ervoor zorgen dat alle partijen op één lijn zitten en dat het project soepel verloopt.

Hoe word je een Procesmanager?

Om een Procesmanager in de civiele techniek te worden, is een gedegen opleiding en relevante werkervaring vereist. Meestal heb je een masterdiploma in civiele techniek, Projectmanagement of een gerelateerd vakgebied nodig. Tijdens je studie leer je niet alleen de technische aspecten van projectmanagement, maar ook de soft skills die essentieel zijn voor effectief leiderschap en samenwerking.

Na het behalen van je diploma is het belangrijk om ervaring op te doen in de civiele techniek, bijvoorbeeld als Projectingenieur of Assistent-Projectmanager. Dit biedt je de kans om relevante praktijkervaring op te doen en te laten zien dat je geschikt bent voor de rol van Procesmanager.

Daarnaast zijn er verschillende certificeringen beschikbaar voor projectmanagement in de civiele techniek, zoals PRINCE2 of IPMA, die je kennis en vaardigheden verder kunnen versterken en je aantrekkelijker maken voor werkgevers.

Doorgroeimogelijkheden Procesmanager

Als Procesmanager in de civiele markt heb je goede doorgroeimogelijkheden. Naarmate je meer ervaring opdoet en succesvolle projecten leidt, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals Hoofd Process Management of Projectdirecteur. In deze rollen ben je verantwoordelijk voor het aansturen van een team van Procesmanagers en het bewaken van meerdere projecten tegelijk.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een specifiek domein binnen de civiele techniek, zoals infrastructuur, waterbouw, of duurzame energie. Door je te specialiseren vergroot je je expertise en word je een waardevolle expert in jouw vakgebied. Wil jij graag werken in de civiele techniek en weten waar jouw Kracht ligt? Als bemiddelaar in de civiele techniek ontdekken wij graag jouw Kracht en helpen wij jou met het vinden van jouw droombaan.

Wat verdient een Procesmanager?

Het salaris van een Procesmanager in de civiele techniek kan sterk variëren, afhankelijk van ervaring, verantwoordelijkheden, locatie en bedrijfsgrootte. Over het algemeen ligt het salaris van een Procesmanager bovengemiddeld, gezien het belang van hun rol in het succesvol afronden van projecten.

Een startende Procesmanager kan rekenen op een bruto maandsalaris van ongeveer €3.500,- tot €4.500,-. Naarmate je meer ervaring en verantwoordelijkheid krijgt, kan dit salaris oplopen tot €6.000,- tot €8.000,- per maand.

Baangarantie Procesmanager

De vraag naar goed gekwalificeerde Procesmanagers in de civiele markt blijft hoog, omdat er voortdurend behoefte is aan nieuwe infrastructuur en stedelijke ontwikkeling. Als Procesmanager Civiele Techniek heb je daarom ook goede baangarantie, vooral als je beschikt over relevante ervaring en een bewezen staat van dienst in het succesvol opleveren van projecten.

Vacatures Procesmanager

Als je ervan droomt om indrukwekkende bouwwerken tot stand te brengen en een centrale rol te spelen in het vormgeven van onze samenleving, dan is een carrière als Procesmanager wellicht de perfecte keuze voor jou.

Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures in de civiele techniek voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens het gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans. Zo vinden we samen jouw droombaan!