De meestgestelde vragen over detachering
De meestgestelde vragen over detachering. Vind de antwoorden op al jouw vragen over detachering in dit blog.
Een Projectmanager Bouw is degene die een project in de bouw van begin tot eind overziet. Als Projectmanager Bouw bereid je het werk voor, maak je planningen en begeleid je tijdens de uitvoering het personeel dat op de bouwplaats aanwezig is.
Een Projectmanager Bouw is verantwoordelijk voor de voorbereiding en begeleiding om bouwprojecten succesvol te realiseren. Meestal gaat het hierbij om grote, complexe projecten waar hoge budgetten gemoeid zijn.
Tijdens de voorbereiding van een bouwproject is een Projectmanager vooral te vinden op kantoor. Daar is hij bezig met de werkvoorbereiding, de planning, het budget en de indeling van het personeel. Wanneer de bouw van start is gegaan, is een Projectmanager op de bouwplaats aanwezig om het personeel aan te sturen en de vorderingen van het bouwproject in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig. Bij de uitvoering van een bouwproject ben je er als Projectmanager verantwoordelijk voor om het projectteam te informeren over de verwachtingen en zorg je ervoor dat het team de juiste materialen heeft om aan de slag te gaan.
Samen met een projectteam zorg je er als Projectmanager voor dat grootschalige en kostbare bouwprojecten correct en efficiënt worden uitgevoerd. Het is de verantwoordelijkheid van een Projectmanager Bouw om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden op tijd worden afgerond en dat het budget van het bouwproject niet wordt overschreden. Hier horen verschillende taken bij zoals:
Een Projectmanager Bouw werkt altijd op projectbasis. Van begin tot het eind bij een bouwproject bent je als Projectmanager betrokken en zijn je werkzaamheden pas klaar als het project is afgerond. Daarna begin je als Projectmanager aan een nieuw project. Een Projectmanager kan in vaste dienst zijn bij een bedrijf, maar hij kan ook in dienst zijn van een bedrijf waar hij steeds aan een nieuwe opdrachtgever wordt gekoppeld.
Natuurlijk werkt een Projectmanager Bouw samen met een (zelf samengesteld) projectteam om het bouwproject te realiseren. Bij een groot project kan een Projectmanager ondersteund worden door een Projectleider of Project coördinator.
Een Bouwkundig Projectmanager word je niet zomaar. Om aan de slag te kunnen gaan als Projectmanager is een hbo-diploma in de richting van Bouwkunde of Civiele Techniek een eis en een opleiding op wo-niveau een pré. Daarnaast is het altijd goed om verschillende cursussen en kortere opleidingen te volgen om de belangrijkste vaardigheden van een Projectmanager te leren.
Een Projectmanager Bouw heeft veel verantwoordelijkheden en daarom is ervaring met het begeleiden van grote projecten ook een vereiste. Gemiddeld wordt er voor een functie van Projectmanager Bouw minstens 5 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie gevraagd. Het is voor een Projectmanager namelijk van belang om ervaring te hebben met verschillende bouwtechnieken binnen de bouw. Vanuit de functies Adviseur, Werkvoorbereider of Calculator is het ook mogelijk om door te groeien tot Projectmanager.
Het komt ook vaak voor dat een Projectmanager eerst een Projectassistent of Projectvoorbereider is geweest bij een bouwproject en zo ervaring heeft opgedaan om later in de functie van een Projectmanager te treden. Als Projectmanager heb je veel ervaring nodig op het gebied van management, omdat je voornamelijk bezig bent met het aansturen van een team, het beheren van de budgetten en het maken van de planningen.
Als Projectmanager Bouw is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over de verschillende werkzaamheden. Dit is van belang om goed overzicht te kunnen behouden tijdens de realisatie van een bouwproject. Omdat ieder bouwproject anders is, moet een Projectmanager bouw zich aan verschillende omstandigheden kunnen aanpassen.
Een belangrijke vaardigheid van een Projectmanager is dat je goed leiding moet kunnen geven. Je beschikt daarnaast over een analytisch vermogen, bent proactief en stressbestendig en je hebt veel doorzettingsvermogen.
Als Projectmanager Bouw is de meest logische vervolgstap om door te groeien als manager of directeur van een bouwbedrijf aan de slag te gaan. Als Bouwkundig Projectmanager heb je al ervaring met leidinggeven aan een projectteam en val je meestal onder de algemene manager en een directeur van een organisatie.
Het salaris van een Projectmanager in de bouw is sterk afhankelijk van de opleiding, eventuele behaalde certificaten en het aantal jaren ervaring. In Nederland verdient een Projectmanager Bouw gemiddeld € 4.650 bruto per maand.
Wil je meer weten over het salaris in deze functie of ben je benieuwd of jouw salaris als Projectmanager wel marktconform is? Doe de salarischeck.
De baangarantie van een Projectmanager in de bouw is redelijk goed te noemen wanneer je beschikt over de juiste opleiding(en), ervaring, vaardigheden en competenties.
Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!