Een goed cv in 6 stappen
Hoe maak je een goed cv? In 6 stappen vertellen wij jou hoe je een professioneel cv maakt en wat je wel en niet op je cv zet.
Als Projectontwikkelaar Bouw ben je gedurende het hele bouwproces betrokken. Of het nu gaat om de bouw van projecten zoals winkelcentra, woonwijken of kantoorgebouwen. Voor het gehele proces draag je als Projectontwikkelaar de verantwoordelijkheid. Van het kopen van de grond tot aan de oplevering.
Een Projectontwikkelaar is dagelijks bezig met het ontwikkelen en realiseren van één of meerdere (grootschalige) bouwprojecten. In de functie van een Projectontwikkelaar ben je constant bezig met het signaleren van kansen en het investeren in grond of gebouwen. Projectontwikkelaars zijn namelijk altijd op zoek naar grond en bezig met het ontwikkelen van projecten waarvan zij denken dat er vraag naar is. Je zet (grote) bouwprojecten op en laat deze uitvoeren.
Tijdens de voorbereiding van een bouwproject communiceer je via korte lijnen met gemeenten, overheid, architecten en aannemers die je zelf hebt ingeschakeld. Denk hierbij aan communicatie over de financiële, creatieve en bouwtechnische kant van een bouwproject. Hierbij is het de rol van de Projectontwikkelaar om verschillende experts aan te sturen.
Als Projectontwikkelaar toets je, voordat de bouw begint, de (financiële) haalbaarheid van een bouwproject en breng je in kaart wat de wensen zijn van de eindgebruikers. Bij het opstellen van een bouwplan is het als Projectontwikkelaar van belang om rekening te houden met de te verwachten kosten en opbrengsten, maar natuurlijk ook met bouwtechnische tegenvallers en andere mogelijke obstakels. Er wordt veel overlegd met vertegenwoordigers van overheden en andere stakeholders, omdat je samen werkt aan één gemeenschappelijk doel, namelijk de realisatie van het bouwproject. Samen met betrokken partijen wordt een programma opgesteld met eisen en ontwerpen en worden planningen en begrotingen gemaakt. De Projectontwikkelaar beheert de budgetten en voert verschillende kwaliteitscontroles uit.
Een Projectontwikkelaar Bouw heeft een afwisselend pakket aan taken. In de functie van een Projectontwikkelaar ben je namelijk verantwoordelijk voor alle fasen van een bouwproject. Je draagt verantwoordelijkheid voor de bouwtechnische, creatieve en financiële kant van een project, waarbij je een team van bouwkundige experts aanneemt en aanstuurt. Daarnaast heb je als Projectontwikkelaar veel contact met externe partijen, zoals investeerders, aannemers, gemeenten en architecten. Het uiteindelijke doel is natuurlijk het verkopen van het vastgoed. Hier horen verschillende taken bij zoals:
Een Projectontwikkelaar Bouw kan werkzaam zijn bij onder andere een aannemer, adviesbureau, ontwikkelaar, ingenieursbureau, vastgoedbezitter of woningcorporatie. De werkzaamheden van een Projectontwikkelaar zijn erg veelzijdig. Daarom werk je ook met veel verschillende mensen samen. Tijdens de voorbereiding van een bouwproject werk je veel samen met externe partijen zoals gemeenten, overheid, architecten en aannemers. Als Projectontwikkelaar heb je de taak om verschillende experts uit het projectteam aan te sturen. Goed samenwerken met collega's en diverse (externe) teams speelt een grote rol.
Om aan de slag te kunnen gaan als Bouwkundig Projectontwikkelaar is een hbo-diploma in de richting van Bouwkunde, Vastgoed of Makelaardij vaak een pré. Meestal komt het voor dat je voor de rol van Projectontwikkelaar Bouw bent doorgegroeid vanuit andere functies in de bouw.
Er is geen concrete hbo- of mbo-opleiding tot Projectontwikkelaar, maar met de juiste werkervaring, ontwikkeling en competenties kan je de rol van Projectontwikkelaar goed uitoefenen. Als Projectontwikkelaar dien je communicatief sterk te zijn en moet je beschikken over goede managementkwaliteiten. In het gehele bouwproces speel je als Projectontwikkelaar een belangrijke rol. Daarom zijn competenties zoals analyseren, aansturen, realiseren, direct leiding geven en plannen van groot belang. Als Projectontwikkelaar is het een pré om affiniteit te hebben met diverse aspecten rondom ruimtelijke ontwikkeling. Denk hierbij aan kennis van (bouw)wetten en -regelgeving.
Naast bovenstaande competenties zijn je communicatieve vaardigheden als Projectontwikkelaar misschien nog wel het belangrijkste. Je hebt te maken met veel verschillende partijen, waardoor het belangrijk is om goed te overleggen en het ook van belang is dat je de juiste mensen kent.
Heb je al enige tijd ervaring als Projectontwikkelaar in de bouw? Dan kan je uiteindelijk doorgroeien naar de rol van Senior Projectontwikkelaar of Ontwikkelmanager. Hier komen weer nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden bij kijken. Wil je in de rol van Bouwkundig Projectontwikkelaar blijven, maar jezelf wel ontwikkelen? Dan kan je ook meer verantwoordelijkheden krijgen door meerdere of grotere bouwprojecten op je te nemen.
Het salaris van een Bouwkundig Projectontwikkelaar is sterk afhankelijk van de opleiding, certificaten en het aantal jaren ervaring. Het gemiddelde salaris van een Projectontwikkelaar ligt tussen de € 3.000 en € 7.000 bruto per maand.
Wil je meer weten over het salaris in deze functie of ben je benieuwd of jouw salaris als Projectontwikkelaar in de bouw wel marktconform is? Doe de salarischeck.
De baangarantie van een Projectontwikkelaar Bouw is redelijk goed te noemen wanneer je beschikt over de juiste opleidingen en competenties.
Kracht kan jou als helpen bij het vinden van de juiste carrièrekans als Projectontwikkelaar. Bij een van onze opdrachtgevers in de sectoren Bouw, Civiele techniek, Installatietechniek en Techniek & Industrie zorgen wij ervoor dat je de baan vindt die bij jou past. Wij gaan graag het gesprek met je aan!
Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!