Kennisartikel

Wat doet een Recruiter?

Thijs Peeters
  • Door: Thijs Peeters
  • Publicatie: 11-11-2022
  • Tags: Nieuws, Branche

Wat doet een Recruiter?

Een Recruiter is dagelijks bezig met de werving- en selectie van kandidaten voor openstaande vacatures. De Recruiter beoordeelt ingekomen sollicitaties en begeleidt de kandidaat tijdens de sollicitatieprocedure.

Het doel van de Recruiter is om zo snel mogelijk de juiste kandidaat te vinden voor de vacature. Door een gedegen kennismakingsgesprek te voeren achterhaalt de Recruiter de kwaliteiten, interesses en ambities van een kandidaat en achterhaalt, welk type bedrijf bij de persoon past. De functie Recruiter kan per organisatie verschillen. Voor de ene organisatie is de rol van Recruiter enkel gesprekken voeren met de kandidaat en deze begeleiden, is het voor de ander ook het voeren van gesprekken met opdrachtgevers.

Welke taken heeft een Recruiter?

Veelvoorkomende werkzaamheden van een Recruiter zijn:

  • Het achterhalen van de vraag van de opdrachtgevers met betrekking tot de vacature;
  • Het opstellen van een functieprofiel voor de vacature;
  • Het schrijven van een wervende vacaturetekst en deze distribueren via verschillende kanalen;
  • Kandidaten selecteren op basis van hun cv, motivatie en eerste (telefonisch)contact;
  • Het voeren van selectiegespreken en het in kaart brengen van de wensen en behoeften van de kandidaat;
  • De kandidaat begeleiden gedurende het sollicitatieproces;
  • Onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden;
  • Alles administratief goed verwerken omtrent het wervingsproces;
  • Contact onderhouden met de kandidaat.

Verschillende soort Recruiters

Er zijn verschillende soorten recruiters. In grote lijnen zijn dit er vijf, maar soms vormen deze functies ook een overlap met elkaar. Mocht je willen solliciteren op één van deze functies, lees dan altijd goed de vacaturetekst door:

  • Recruitment Consultant;In de rol van Recruitment Consultant ben je werkzaam bij een recruitmentbureau/werving- en-selectiebureau of detacheringsbureau en werf je kandidaten voor jouw opdrachtgevers. Vaak gericht op hoger kader personeel.
  • Headhunter;In deze functie werf je personeel voor de hogere functies binnen een bedrijf, zoals managers of directieleden. Dit wordt ook wel ‘executive search' genoemd.
  • Intercedent;Een Intercedent is meestal werkzaam voor een uitzendbureau. Zo'n bureau richt zich voornamelijk op operationele functies.
  • Corporate Recruiter;In deze functie werf je voor de organisatie waar je zelf werkt. Je werkt hierbij vaak op de afdeling Human Resources.
  • Campus Recruiter.In deze rol focus je op studenten en recent afgestudeerden.

Waar werkt een Recruiter?

Een Recruiter is vaak werkzaam bij een recruitment/werving-en-selectiebureau, detacheringsbureau, uitzendbureau of bij een grote organisatie op de Hrm-afdeling. Maar altijd met hetzelfde doel: het werven van geschikt personeel.

Met wie werk je samen?

Een Intercedent werkt vaak samen met een consultant/accountmanager. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten en hebben het contact met de opdrachtgever. Samen zorgen jullie voor de beste match. Daarnaast werk je vaak samen met mede recruiters binnen het bedrijf, omdat veel kennis én kandidaten uitgewisseld kunnen worden.

Een Corporate Recruiter werkt veel samen met de collega's op de afdeling zoals de HR-manager/medewerkers en P&O adviseurs.

Een Recruitment Consultant en headhunter werkt veel samen met de organisaties waarvoor ze werven, maar ook met mede recruitment consultants/headhunters. Vaak vindt er veel uitwisseling plaatst met kandidaten. Daarnaast vindt er ook veel contact plaats met de marketingafdeling en finance afdeling.

De Campus Recruiter heeft veel contact met studenten en hogescholen en heeft hier een groot netwerk. Daarnaast werkt een Campus Recruiter veel samen met de organisaties waar hij of zij voor werft.

Hoe word je een goede Recruiter?

Voor de rol van een Recruiter is geen specifieke opleiding gewenst, maar meestal wel aantoonbaar hbo werk- en denkniveau. Ook is het van belang dat een Recruiter mensenkennis heeft, sympathiek is en over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Een goede Recruiter moet de kandidaat goed kunnen doorgronden, omdat zo de beste match gemaakt kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat een Recruiter stressbestendig is. Je bent namelijk met meerdere kandidaten tegelijk bezig en moet hierdoor goed kunnen schakelen. De volgende eigenschappen passen ook goed in de rol:

  • Energiek;
  • Resultaatgericht;
  • Luisterend vermogen;
  • Kunnen netwerken;
  • Verbanden kunnen leggen;
  • Commerciële instelling.

Baangarantie Recruiter

De baangarantie is zeer goed. Veel bedrijven en recruitment- en uitzendbureaus zijn op zoek naar een Recruiter. Er is namelijk een groot tekort aan arbeidskrachten, hierdoor worden er veel Recruiters ingeschakeld om de juiste kandidaten voor de vacatures te vinden.

Ben jij op zoek naar een uitdagende functie als Recruiter of Consultant en lijkt Kracht je een leuk bedrijf om voor te werken? Klik op onderstaande knop om meer te lezen over werken bij Kracht en bekijk direct onze openstaande interne vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Wat doet een recruiter bij Kracht Recruitment?

Bij Kracht Recruitment is de rol van Recruiter anders. De Recruiter is namelijk verantwoordelijk voor marketing gerelateerde werkzaamheden in combinatie met het werven van kandidaten. Daarom heet een Recruiter bij ons: Recruitment Marketeer.

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het werven van nieuwe kandidaten en alle marketing gerelateerde werkzaamheden voor één van de verschillende business units (bouw, civiele techniek, installatietechniek of techniek & industrie). Je houdt nauw contact met de consultants om te weten welke profielen er worden gezocht, benadert kandidaten via LinkedIn, controleert de geschreven vacatures en plaatst deze door via diverse kanalen. Buiten de gebaande paden krijg je alle creatieve vrijheid om met acties, campagnes of overige werkzaamheden kandidaten aan Kracht te binden en aan je consultants te koppelen. Daarbij denk je mee over de branding en optimalisatie van de candidate journey. Verder houd je de diverse socialmediakanalen bij en start eventuele nieuwe campagnes op.

Wanneer een kandidaten via een Recruitment Marketeer van Kracht is benaderd, wordt het verdere contact met de kandidaat door een van de Consultants opgepakt. Zo heeft iedere werknemer bij Kracht haar eigen specialisme. Meer weten over wat Kracht precies doet? Je leest het hier!