Het verhaal van Karel

‘'Mensen, hoe kan je die begeleiden en motiveren? Ze moeten willen.‘'

Sebastiaan Mulders
  • Door: Sebastiaan Mulders
  • Publicatie: 21-01-2021
  • Tags: Kracht, Branche

75 jaar en nog steeds aan het werk

Als je als 65-plusser zonder werk komt te zitten, dan is dat niet altijd even gemakkelijk. Laat staan wanneer je 75 bent en nog steeds graag wil werken. Enige tijd geleden hebben wij Karel mogen spreken. Karel heeft op dit moment nog een uitdagende baan in de installatietechniek, maar binnenkort loopt zijn contract af. Zijn passie en de hoeveelheid kennis van de techniek is ons niet onopgemerkt gebleven. Karel is een ambitieuze man met een enorme drive om nog steeds te werken en is een echte doener. Dit wordt ook gezien door collega's. ‘'Terwijl andere collega's een mailtje sturen met een vraag en wachten op een antwoord, pak ik de telefoon en zeg: hé ik stuur je een mailtje kan je daar meteen even naar kijken? Dan heb ik uiterlijk morgen antwoord''.

Een schat aan kennis en ervaring

Nog nooit hebben we zoveel 65-plussers gehad in Nederland. Veel van deze oudere werknemers hebben naast de hoeveelheid kennis en ervaring ook de drive om te werken. Al hun levenservaring kan waardevol zijn voor een opdrachtgever. Neem bijvoorbeeld Karel, hij heeft o.a. veel werkervaring opgedaan in de maritieme sector. ‘'Op de zeevaart ben je gewend een beslissing te nemen en in te grijpen: Het is niet goed, we doen het direct anders''. Hij heeft beslissingen durven te nemen en kijkt voortdurend naar zijn eigen leerproces. ‘Wanneer er iets mis gaat in mijn werk of een installatie is stuk gegaan dan sta ik stil bij de ‘waarom' vraag en hoe ik het de volgende keer kan voorkomen'. Dat is de meest essentiële vraag, dan zie je het ook als een leerproces''.

Daarnaast is Karel docent geweest op het ROC. Hoe motiveer je studenten die liever ergens anders willen zijn? Dat was, maar is nog steeds een mooie uitdaging. ‘'Mensen, hoe kan je die begeleiden en motiveren? Ze moeten willen.‘' Karel kan een schat van waarde zijn voor een organisatie, maar dit wordt helaas bij Karel, evenals velen andere ouderen, bij veel organisaties onderschat.

Installatietechniek

Meerdere generaties op de werkvloer

Niet alleen wil de oudere generatie graag onderdeel blijven uitmaken van de samenleving, ook heeft de samenleving hun hard nodig. De gehele samenleving kan leren van hun gemaakte fouten, behaalde prestaties en hun visie op- en kennis van de branche. Maar ze zijn ook nog steeds goede krachten voor de werkzaamheden die moeten worden volbracht.

Voor een organisatie kan het waardevol zijn om meerdere generaties met elkaar te laten samenwerken. Een millennial (1981-1995) kan bijvoorbeeld leren van de kennis en ervaring van de babyboomer (1945-1960). De millennial kan onder andere hun kennis over de technologie en hun nieuwsgierigheid toevoegen aan het team en generatie X (1961-1980) kan hun nuchterheid, zelfstandigheid en relativisme toevoegen. Kortom alle generaties kunnen veel leren van elkaar en voegen iets toe, dit wordt soms vergeten.

Voor Karel is het werken met de jongere generatie geen enkel probleem. Samenwerken is hierin erg belangrijk. ‘'Je moet proberen om met de jongeren mee te gaan op de werkvloer. Jongeren hebben een andere opleiding genoten en kijken anders tegen dingen aan. Wanneer er samen naar wordt gekeken, kom je verder. Het moet geen autoritair optreden worden; ik weet het beter, want ik heb zoveel ervaring. Je eigen opstelling ten opzichte van collega's is heel essentieel.''

Jobhoppen, wat is dat?

Er zijn veel voordelen aan het werken met oudere generaties. Naast hun schat aan kennis en ervaring, zijn ze vaak erg gemotiveerd en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zodra werknemers de pensioenleeftijd hebben bereikt zijn ze ook nog financieel aantrekkelijk. Een werkgever betaald namelijk geen premies meer voor de Werkloosheidswet, Ziektewet, Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Algemene Ouderdomswet.

Daarnaast zijn oudere werknemers geen jobhoppers. Ze zijn loyaler en minder snel geneigd om van baan te wisselen. In tegenstelling tot wat de meeste werkgevers denken, is de uitval onder oudere werknemers minder dan jongeren. Eén van de redenen hiervoor is dat veel ouderen graag willen blijven werken, maar de concurrentie is groot. Zodra ze een baan hebben gevonden zijn ze dan ook enorm gemotiveerd en bereid om hard te werken.

Installatie

Blijf jezelf uitdagen

Karel geeft anderen die het werkveld gaan betreden ook graag nog iets mee: ‘' Dat zijn 2 dingen; motiveer jezelf en kijk naar de toekomst. Welk beroep ga je doen, kijk hierbij naar de ontwikkelingen. Er vervallen natuurlijk steeds meer beroepen door de automatisering. Ik wil jongeren meegeven, blijf bij de tijd. Je kan natuurlijk niet alles voorspellen. Kijk niet alleen Netflix, maar interesseer je ook in je beroep. Blijf jezelf uitdagen.''

Benieuwd wat Karel voor jouw organisatie kan betekenen? Drink een kop koffie en neem hem mee op de werkvloer. Dat laat hij graag al zijn Krachten aan jou zien!