Wat is een deta-vast constructie en hoe werkt het?
Een deta-vast constructie is een vorm van detacheren, maar wat is het en hoe werkt dit precies? In dit blog nemen we je mee in alle info over deze vorm van detacheren.
Speelt de gedachte om zzp'er in de bouw te worden weleens bij je op? Weet je nog niet waar je als zzp'er allemaal aan moet denken of hoe je überhaupt moet beginnen? Wij hebben alle ins en outs voor jou in dit blog op een rijtje gezet. Zo weet jij als beginnend zelfstandige precies waar je rekening mee moet houden. Lees je mee?
Letterlijk staat een zzp'er voor Zelfstandige Zonder Personeel. Het is dus ook iemand die zelfstandig werkt en geen vast dienstverband heeft bij een werkgever. In plaats daarvan werkt een zzp'er op freelance basis en wordt hij of zij ingehuurd voor specifieke opdrachten of projecten. De werkgever is dan opdrachtgever en een zzp'er voert de werkzaamheden uit. Vaak schakelen bedrijven zzp'ers in wanneer er sprake is van een capaciteitstekort, als er behoefte is aan extra expertise of wanneer projecten in bepaalde periodes extra handjes kunnen gebruiken.
Als zzp'er ben je niet meer in loondienst. Oftewel, je werkt niet meer voor een baas, maar je bent eigen baas. Dit betekent dat jij zelf bepaalt hoeveel je werkt, wat jouw uurtarief is en waar je werkt. Als zelfstandige is het mogelijk om meerdere opdrachtgevers/werkgevers tegelijkertijd te hebben.
Steeds meer professionals ontdekken de voordelen van werken als zzp'er in de bouw en steeds meer werkgevers staan ook open voor zelfstandigen. Is dit dan het moment voor jou om jouw eerste stap als zzp'er in de bouw te zetten?
Als je start als zzp'er in de bouw komen daar een aantal extra kosten bij kijken. Om je een stukje op weg te helpen, hebben wij deze kosten op een rijtje gezet. Sommige kosten spreken voor zich, maar er zijn wellicht ook kosten waar je minder snel rekening mee gehouden zou hebben. We nemen je mee in het lijstje zodat jij precies weet voor welke kosten jij als zelfstandige komt te staan.
Ontdek hoe je als zzp'er in de bouwbranche aan de slag kunt in 8 eenvoudige stappen.
Door onder andere dit blog te lezen ben je bezig met het verkennen van de stappen om als zzp'er in de bouw aan de slag te gaan. Het is belangrijk om goed te weten waar je aan begint en of deze stap bij jou past. Lees je daarom altijd goed in over de voor- en nadelen, maar ook over de registraties, verzekeringen en meer.
De keuze gemaakt om te beginnen als zzp'er in de bouw? Dan is de eerste stap het regelen van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit kan je gemakkelijk online doen. Je bepaalt vooraf een bedrijfsnaam en kiest een rechtsvorm die bij je past. Daarna maak je een afspraak bij een KVK-kantoor. KVK zorgt ervoor dat je gegevens aan de Belastingdienst worden doorgegeven.
Wat als er tijdens een opdracht een ongeluk gebeurt of dat je schade veroorzaakt? Juist, dan wil je goed verzekerd zijn. Wanneer je als zelfstandige begint, is het altijd belangrijk om de risico's te beperken door jezelf te verzekeren. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. Laat je hierbij altijd adviseren over de voorwaarden, de dekking en de kosten voordat je een keuze maakt.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je veroorzaakt. Een AVB is voor een zzp'er in de bouw niet wettelijk verplicht, maar kan wel een eis zijn van de brancheorganisatie of opdrachtgever.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd tegen inkomensverlies bij ziekte of bij arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering kan bij sommige opdrachtgevers verplicht zijn.
Inventaris- en goederenverzekering
Heb je eigen gereedschap? Of heb je een eigen werkplaats waar je de voorraad, bepaalde materialen of machines hebt staan? Met een inventaris- en goederenverzekering verzeker je jouw gereedschappen, voorraad en machines op je werkplaats. Zo ben je goed verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en diefstal.
Eigen vervoerverzekering
Heb je een eigen werkbus? Dan ben je met een eigen vervoerverzekering verzekerd voor schade in je werkbus. Heb je bijvoorbeeld een aanrijding of ongeluk? Dan ben je in ieder geval goed verzekerd. In sommige gevallen dekt een eigen vervoerverzekering ook diefstal van gereedschap uit je werkbus.
Montageverzekering
Alle schade die je ‘onder handen' hebt, dekt een montageverzekering. Bijvoorbeeld als je schade aanricht aan een woning waar je werkzaamheden uitvoert.
Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard gebruikt als een klant iets bij je koopt of als je een dienst levert. Door de algemene voorwaarden te gebruiken, kan je misverstanden met klanten en leveranciers voorkomen. Je beschermt jezelf en voorkomt onduidelijkheid achteraf. Bijvoorbeeld over onverwacht meerwerk, betalingsvoorwaarden en aansprakelijkheid. Soms biedt een branchevereniging algemene voorwaarden aan die je kunt gebruiken.
Gebruik niet zomaar de algemene voorwaarden van anderen, want hier kan auteursrecht op zitten of de algemene voorwaarden sluiten niet aan op jouw bedrijf.
Een VCA VOL is een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggeven. Met dit certificaat toon je aan dat je de basiskennis bezit over veiligheid, gezondheid en milieu. Met dit bewijs toon je daarnaast aan dat je deze basiskennis kunt toepassen op de bouwplaats.
Als zzp'er in de bouw ben je niet automatisch verzekerd voor je pensioen. Hier moet je in de meeste gevallen zelf voor zorgen. Lees op de website van de Rijksoverheid alles over hoe jij jouw pensioen kunt regelen als zzp'er.
Denk hierbij aan de volgende zaken:
Natuurlijk is het belangrijk om een eigen netwerk op te bouwen. Het is belangrijk om waardevolle contacten te leggen in de bouwsector. Maak hiervoor gebruik van LinkedIn om je netwerk te verbreden en zorg ervoor dat je jezelf goed op de kaart zet door bijvoorbeeld een eigen portfolio of website op te bouwen.
Aan het worden van een zzp'er in de bouw zitten een aantal voor- en nadelen. Om jouw beslissing van een goede onderbouwing te voorzien, hebben wij alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Je leest hier alles over de voor- en nadelen van zzp'ers in de bouw.