Optimaal gebruik van LinkedIn om jouw droombaan te vinden
LinkedIn is hét social media platform voor de zakelijke markt. Bedrijven komen hier samen om gedachten en nieuwe ideeën met elkaar te delen. Daarnaast is het ook superbelangrijk voor jou als gebruiker. Tegenwoordig is je LinkedIn-profiel het eerste waar een werkgever naar kijkt bij het solliciteren naar een nieuwe functie. Je LinkedIn-profiel vormt daardoor een digitaal cv. Genoeg reden om eens goed te gaan kijken naar hoe je dit platform, op de juiste manier, inzet om jouw ideale baan niet mis te lopen. In dit blog gaan we je helpen om jouw LinkedIn-profiel zo in te zetten zodat jij je droombaan vindt!
Optimaliseer jouw profiel
Door slim gebruik te maken van alle functies, vergroot je jouw kansen op het vinden van een baan die perfect bij je past. Een volledig en zoekmachinevriendelijk LinkedIn-profiel is cruciaal. Je profielfoto is het eerste wat opvalt, zorg er dus voor dat deze er goed uit ziet.
Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een pakkende kopregel met relevante zoekwoorden om op te vallen in zoekopdrachten. Denk hierbij aan een functietitel zoals "Projectleider Civiele Kunstwerken". Werkgevers zoeken potentiële kandidaten altijd aan de hand van hun functietitels. Het is daarom belangrijk dat deze functietitel algemeen bekend is onder het werkveld. Naast deze ‘algemene functietitel' is het ook belangrijk om juist specifieke zoekwoorden te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer jij een Projectmanager bent met kennis over duurzame-energieprojecten, zou je ‘Projectmanager Duurzame Energie' kunnen gebruiken als algemene functietitel. En daarbij kun je specifieke zoekwoorden toevoegen zoals duurzame energie, hernieuwbare energie etc.
Geef naast je functietitels ook aan welke projecten onder jouw hoede vielen en welke resultaten daaruit kwamen. Daarnaast kijken werkgevers ook naar de bijdragen die je hebt geplaatst, deze bijdragen zorgen ervoor dat je je expertise toont over verschillende onderwerpen. Zorg er dus voor dat je zo nu en dan wat post en ingaat op discussies om ook in beeld te blijven bij je connecties!
Breid je netwerk uit door connecties toe te voegen die relevant zijn voor jouw vakgebied. Kwaliteit gaat boven kwantiteit: focus op connecties die waardevol zijn voor je eigen carrière. Denk hierbij aan connecties die werkzaam zijn in dezelfde branche of connecties die je kent uit het verleden. Zo zorg je ervoor dat je netwerk ook écht aansluit op jou als persoon. Daarbij is het ook belangrijk om je netwerk wel divers te houden, dus naast connecties in dezelfde branche ook connecties daarbuiten te maken. Let wel op: een groot netwerk is alleen waardevol als je er ook mee communiceert. Dit kan al door simpelweg een like of een commentaar te geven op een bijdrage van iemand die je volgt. Dit helpt niet alleen bij het versterken van de relatie, maar helpt ook zeker bij de zichtbaarheid van je profiel.
Join een ‘Community'
Het is ook mogelijk om je bij LinkedIn aan te sluiten bij groepen en communities, hier worden regelmatig relevante discussies en interessante inzichten gedeeld. Door hieraan deel te nemen deel je niet alleen je expertise, maar doe je ook gelijk nieuwe connecties op met dezelfde interesses. Het is dus een super waardevolle manier om ‘actieve' LinkedIn connecties op te doen om zo je netwerk uit te breiden. Mogelijk zit hier jouw nieuwe job wel tussen!
LinkedIn Premium
LinkedIn biedt de echte carrière tijger ook een optie om nog meer uit zijn/haar account te halen met LinkedIn Premium. Dit is een betaald abonnement dat extra functies aan je account toevoegt bovenop de gratis opties. Dit zijn de belangrijkste functies die een premium account je geeft:
InMail-berichten: InMail berichten geeft je als gebruiker de mogelijkheid om berichten te sturen naar mensen die nog geen connectie van je zijn. Dit opent dus de mogelijkheid om recruiters of managers direct te benaderen.
Geavanceerde zoekfilters: LinkedIn Premium biedt geavanceerde zoekfilters waarmee je nog gedetailleerder kunt zoeken naar banen, bedrijven of mensen. Je kunt bijvoorbeeld filters op basis van locatie, bedrijfsgrootte, branche of ervaringsniveau instellen. Zo kan je je zoekresultaten nog meer verfijnen.
Volledige profielweergave: Je krijgt ook toegang tot het volledige profiel van mensen. Denk hierbij aan de volledige werkervaring; onderwijs en opleidingen; contactgegevens en extra informatie die personen delen in de "About" sectie.
Sollicitatie-inzichten: LinkedIn Premium biedt ook inzicht over sollicitaties, zoals over het aantal sollicitanten op bepaalde vacatures en hoe jij je verhoudt ten opzichte van andere sollicitanten. Dit kan je helpen bij het uitdenken van je sollicitatie strategieën.
LinkedIn leren: Het is mogelijk om door middel van LinkedIn Premium toegang te krijgen voor verschillende cursussen en trainingen over onderwerpen zoals leiderschap, management, technologie en meer.
Verhoogde zichtbaarheid: LinkedIn Premium verhoogt ook je zichtbaarheid bij bijvoorbeeld recruiters. Denk hierbij aan een badge bij je naam of een hogere plaatsing bij zoekresultaten.
9 extra tips om LinkedIn in te zetten voor een nieuwe baan
1. Blijf up-to-date
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel altijd up-to-date is van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat het beeld van jou als professioneel accuraat is en daarmee vergroot je de geloofwaardigheid bij recruiters en werkgevers.
2. Vacaturemeldingen & sollicitaties
Stel meldingen voor vacatures in die overeenkomen met jouw interesses en vaardigheden. Reageer snel en persoonlijk op vacatures om je enthousiasme te tonen en je kansen te vergroten.
3. Aanbevelingen & vaardigheden
Verzamel aanbevelingen van collega's en werkgevers om je geloofwaardigheid te versterken. Voeg vaardigheden toe aan je profiel om beter vindbaar te zijn voor recruiters.
4. Afbeeldingen & multimedia
Voeg visuele elementen toe aan je profiel, zoals projecten, presentaties, en afbeeldingen. Een visueel aantrekkelijk profiel wekt meer interesse en geeft een completer beeld van jou als professional.
5. Inspirerende "Success Stories"
Lees succesverhalen van anderen die via LinkedIn hun droombaan hebben gevonden. Laat je inspireren en leer van hun ervaringen.
6. Zet je profiel openbaar voor recruiters
Dit kan je doen door in te stellen dat je beschikbaar bent voor carrièrekansen en open staat voor een nieuwe uitdaging.
7. Vermeld in je kopregel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan
Doordat je in je kopregel laat weten dat je open staat voor een nieuwe uitdaging, laat je mensen binnen en buiten jouw netwerk zien dat je op zoek bent naar een nieuwe job en zullen zij jou eerder actief benaderen voor mogelijke passende kansen.
8. Volg bedrijven
Ga de bedrijven waar je graag zou willen werken volgen. Door bedrijfspagina's te volgen waar je graag zou willen werken, zie je alle updates en nieuwe vacatures van het bedrijf op jouw tijdlijn voorbij komen.
9. Vraag je netwerk om hulp
Plaats een bericht op LinkedIn. Hoe meer mensen binnen je netwerk weten dat je een nieuwe baan zoekt, hoe groter de kans is dat je de gouden tip van iemand krijgt.
Jouw Linkedin succesverhaal begint bij jezelf
Door slim gebruik te maken van LinkedIn vergroot je niet alleen je zichtbaarheid, maar ook aanzienlijk je kansen om jouw ideale baan te vinden. Optimaliseer je profiel, breid je netwerk uit en wees actief betrokken binnen je netwerk. Laat LinkedIn voor jou werken en maak stappen richting een succesvolle carrière!
Mail mij wanneer er soortgelijke blogs gepost worden!