5 handige tips

Een carrièreswitch maken: hoe pak je dat aan?

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 04-10-2023
  • Tags: Tips, Ontwikkeling

Een carrièreswitch maken, dit zijn de 5 belangrijkste tips

Wat als je huidige baan niet meer bij je past? Je wordt niet meer voldoende uitgedaagd, het werkveld ligt je niet meer of je werk biedt je niet voldoende zekerheid. Je besluit dat het tijd is voor een carrièreswitch, maar hoe pak je dat aan? Een carrièreswitch is spannend, omdat je niet precies weet wat het je gaat brengen. Wij helpen je graag om de switch makkelijker te maken. Daarom geven we je in dit blog 5 tips voor het maken van een carrièreswitch.

Tijd voor een carrièreswitch

Een carrièreswitch, wanneer maak je die eigenlijk? Hoe weet je dat dit moment het juiste moment is om een carrièreswitch ter maken? En hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Bij Kracht hanteren we 5 motieven die ertoe kunnen leiden dat iemand van baan wilt wisselen. Als onderstaande 5 punten jou bekend voorkomen, dan wordt een carrièreswitch mogelijk het overwegen waard.

5 motieven van Kracht

1. Ontwikkeling: ontwikkeling is daar één van. Hierbij kan een werknemer zich het volgende afvragen: is er voldoende ruimte voor ontwikkeling van kennis? En zijn er doorgroei- en opleidingsmogelijkheden?
2. Sfeer & cultuur: Een ander motief is de sfeer & cultuur van de organisatie. Dit gaat bijvoorbeeld over de hiërarchie binnen een organisatie en de manier van leiding geven. Past de sfeer en cultuur nog bij jou als persoon?
3. Projecten: het soort projecten waar iemand aan werkt kan ook een motief zijn om van baan te wisselen. Dit kan betrekking hebben op het type project of de omvang van het project.
4. Zakelijk: zakelijk spelen het salaris, aantal vakantiedagen, pensioen, reistijd etc. ook een belangrijke rol. Word je voor je gevoel nog wel voldoende beloond voor jouw inspanningen?
5. Zekerheid: het vijfde motief is zekerheid en zegt bijvoorbeeld iets over of de organisatie groeiende is. Biedt de organisatie voldoende toekomstperspectief voor jouw doelen, dromen en ambities?

1. Specificeer jouw drijfveren

Iedereen denkt wel eens na over een carrièreswitch, maar wat is de aanleiding tot die gedachte? Als je precies weet wat je mist in je huidige baan, weet je ook waar je naar moet zoeken tijdens je carrièreswitch. Je kunt jezelf de volgende twee vragen stellen:

  1. Waar ben ik niet tevreden over bij mijn huidige baan?Denk hierbij aan vragen als: voel ik mij goed bij de sfeer en cultuur van de organisatie waar ik nu bij werk? Kan ik mij voldoende ontwikkelen binnen deze organisatie? Word ik blij van de projecten waar ik aan moet werken of zou ik mezelf liever een andere functie zien vervullen? Dit kunnen allemaal drijfveren zijn waarom jij een carrièreswitch wilt maken.
  2. Waar wil ik naartoe?Misschien heb je al jarenlang een droombaan voor ogen en wil je eindelijk de stap zetten naar deze droombaan. Het kan ook zo zijn dat de gedachte dat een andere functie of organisatie je leuker lijkt je langzaam besluipt. Bij het maken van een carrièreswitch is het fijn om te weten waar je heen wilt en wat je doel is. Het is goed om een schets te maken van jouw droombaan. Soms zijn er verschillende stappen nodig om tot je droombaan te komen. Door het ultieme plaatje te schetsen, krijg je ook een beter beeld van welke stappen je moet zetten om daar te komen.

De switch die je nu maakt is misschien nog niet de switch naar je droombaan, maar is wel een stap in de goede richting. Om jezelf beter te leren kennen kan je altijd onze gratis drijfveren- en motivatietest doen.

2. Bedenk waar jouw Kracht ligt: wat zijn je kwaliteiten?

Bij een carrièreswitch is het van belang niet alleen te weten wat je mist of waar je naartoe wilt, maar ook waar je goed in bent. Welke talenten heb je en kan je die talenten in je huidige functie wel genoeg naar voren laten komen? ‘Werken vanuit Kracht' is onze filosofie. Zo is Kracht ervan overtuigd dat wie op de juiste plek zit, beter tot zijn of haar recht komt en daardoor gelukkiger én productiever is. In ons verhaal lees je meer over de missie en visie van Kracht. Verder is het in een sollicitatieproces belangrijk dat je jouw kwaliteiten goed kan overbrengen in een vacature of tijdens een sollicitatiegesprek, daarmee vergroot je namelijk jouw kansen op de nieuwe functie die je wil.

Om inzicht te krijgen in jouw unieke cognitieve vaardigheden kan je de BrainsFirst test doen. Deze test geeft je een breinprofiel-rapport dat je een goed beeld geeft van welke functie en welke carrière bij je past op basis van jouw breintalenten.

3. Gebruik & verbeter jouw soft skills

Als je op zoek bent naar een nieuwe functie is het belangrijk dat je weet hoe je jouw soft skills het beste kunt inzetten. Bij soft skills moet je denken aan je aanpassingsvermogen, zelfbeheersing en besluitvaardigheid. Als je merkt dat je bepaalde soft skills niet zo goed beheerst, dan zou je jezelf hier altijd in kunnen trainen. Door jezelf bijvoorbeeld te ontwikkelen op bepaalde communicatieve vaardigheden kan je ervoor zorgen dat sollicitatiegesprekken jou beter af gaan. Ook zo vergroot je jouw kansen op jouw droombaan. Kracht Training kan jou als professional in de bouw of techniek helpen met het verbeteren van jouw soft skills.

4. Blijf jezelf ontwikkelen

Soms is het nodig een cursus of nieuwe opleiding te volgen om een andere functie te kunnen vervullen. In sommige gevallen is een werkgever bereid je deze ontwikkeling te bieden, zodat je voor hen blijft werken. Als jouw functie schaars is, kan je bij een nieuwe werkgever aangeven dat je wilt bijleren om stappen te kunnen blijven maken in jouw carrière. Als je werkgever niet bereid is jou bij te scholen, zijn er veel cursussen en studies die geheel of gedeeltelijk vanuit huis gevolgd kunnen worden.

5. Vraag om hulp

Het is niet altijd even makkelijk om een carrièreswitch te maken. Twijfel daarom niet om hulp te vragen. Denk hierbij aan je eigen netwerk, zoals vrienden en familie, maar maak ook zeker gebruik van LinkedIn. Zorg er wel voor dat je LinkedIn profiel on point is zodat je opvalt.

Door je netwerk te verbreden via eigen netwerk of LinkedIn vergroot je de kans op het vinden van je droombaan. Daarnaast kan je ook altijd professionele hulp krijgen van bijvoorbeeld een loopbaancoach. Een loopbaancoach probeert samen met jou de hierboven genoemde vragen te beantwoorden en op die manier een praktisch stappenplan op te zetten om een switch te maken. Bij Kracht geven we ook loopbaanadvies over kansen, ontwikkelingsmogelijkheden en salarisgroei.

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Een carrièreswitch blijft een moeilijke stap, maar met deze tips kan je het jezelf wel makkelijker maken. Als je al langere tijd twijfelt om met je carrière een andere weg in te slaan, dan is dit hét moment om ervoor te gaan. De belangrijkste tip om een switch te maken is door het gewoon te doen. Misschien kom je niet meteen waar je wil zijn, maar de eerste stap is dan in ieder geval gezet!