Een carrièreswitch maken: hoe pak je dat aan?
Je wilt een carrièreswitch maken, maar hoe pak je dit aan? In dit blog geven wij jou 5 tips voor het succesvol maken van een carrièreswitch.
Het is tijd om die droombaan binnen te halen! Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt tijdens het sollicitatieproces? Hoe bereid je jezelf het beste voor op een sollicitatiegesprek? En hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen alle andere sollicitanten? Of je nu een doorgewinterde sollicitant bent of nog wat zenuwen voelt bij het idee van solliciteren, met de juiste voorbereiding vergroot je je kansen aanzienlijk. In dit blog delen we 6 waardevolle tips om jouw sollicitatie tot een succes te maken. Lees verder en bereid je voor op een nieuwe stap in je carrière!
Cv maken
Twee belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat je een succesvolle sollicitatie hebt, zijn jouw cv en een goed LinkedIn profiel. Je cv is jouw visitekaartje bij iedere sollicitatie. Hiermee laat je zien wie je bent, wat je allemaal hebt geleerd, welke werkervaring je hebt opgedaan en wat je hebt gepresteerd. Wil je zeker weten dat in jouw cv écht alles staat
zodat jij eruit springt bij recruiters en werkgevers? Bekijk hier de 6 tips voor een cv maken.
LinkedIn profiel
Is je cv al op orde, maar heb je nog geen optimaal LinkedIn profiel? Dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Werkgevers en recruiters bekijken vaak LinkedIn profielen om potentiële nieuwe medewerkers te vinden. Daarom is het van belang dat jouw LinkedIn profiel opvalt. Check hier de tips voor het verbeteren van jouw LinkedIn profiel.
Motivatiebrief
Jouw sollicitatie is niet compleet zonder een sollicitatie- of motivatiebrief. Maar waar moet je beginnen? Wat zet je in een motivatiebrief? En hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Je wilt tenslotte maar één ding en dat is dat de lezer moet denken: dit is een topper, die gaan we uitnodigen! Met deze tips helpen wij jou bij het schrijven van een goede motivatiebrief.
Het allerbelangrijkste bij het maken van jouw cv, motivatiebrief en LinkedIn profiel? Laat zien wie je bent! Een goede eerste indruk is cruciaal. Een standaard CV en motivatiebrief zorgen er niet voor dat je opvalt tussen alle andere kandidaten. Geef je sollicitatie een persoonlijke touch en laat zien wat jou onderscheidt van de rest. Zorg er wel voor dat je cv en motivatiebrief aansluit bij de vacature waarop je solliciteert. Vergeet ook niet om je cv en motivatiebrief te laten controleren door iemand anders. Zo voorkom je fouten.
De eerste stap is het voorbereiden op jouw sollicitatie. Een goede voorbereiding is essentieel voor jouw sollicitatiegesprek.
Voordat je solliciteert, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Bekijk de website van het bedrijf, zoek naar recent nieuws en ontdek de bedrijfscultuur op social media. Begrijp welke vaardigheden en kwaliteiten gewenst zijn voor de functie. Deze kennis stelt je in staat om je sollicitatie beter af te stemmen op de behoeften van het bedrijf.
Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen tijdens sollicitatiegesprekken zoals: "Vertel eens iets over jezelf", "Wat zijn je sterke en zwakke punten?", "Waarom wil je bij ons werken?" of "Hoe ga je om met feedback?" Neem de tijd om jezelf voor te bereiden op deze vragen, zodat je zelfverzekerd en doordacht kunt antwoorden. Door vooraf je antwoorden te overdenken, voorkom je dat je tijdens het gesprek met je mond vol tanden staat. Benieuwd welke vragen er (bijna) altijd tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld? Wij hebben de meestgestelde vragen en de 8 standaard vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor je op een rijtje gezet.
Tijdens het sollicitatiegesprek is het van belang om je vaardigheden en ervaringen te ondersteunen met concrete voorbeelden en prestaties. Denk goed na over situaties waarin je hebt uitgeblonken en waarin je waarde hebt toegevoegd aan vorige werkgevers. Door specifieke voorbeelden te geven, overtuig je de werkgever van jouw geschiktheid voor de functie en laat je zien dat je de benodigde ervaring hebt.
Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om vragen te beantwoorden, maar ook om zelf vragen te stellen. Bereid een aantal relevante vragen voor over het bedrijf, de functie, de cultuur en eventuele toekomstige groeimogelijkheden. Dit toont je interesse en betrokkenheid en helpt je om te bepalen of het bedrijf ook bij jou past. Daarnaast laat het zien dat je goed voorbereid bent en dat je serieus geïnteresseerd bent in de baan.
Een goede eerste indruk is van groot belang. Zorg ervoor dat je je professioneel kleedt en verzorgd uitziet. Kleed je passend voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Kies voor nette kleding die je zelfvertrouwen uitstraalt. Let ook op je lichaamstaal en maak oogcontact. Een positieve en professionele uitstraling kan het verschil maken en een blijvende indruk achterlaten. Geloof in jezelf en in wat je te bieden hebt. Laat je zenuwen je niet tegenhouden, maar zie het gesprek als een kans om te laten zien wat je kunt.
Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle sollicitatie. Onthoud dat een goede voorbereiding het halve werk is. Door jezelf goed voor te bereiden, vergroot je je zelfvertrouwen en kun je jezelf op de best mogelijke manier presenteren.
Stuur na het gesprek een e-mail of bel om te laten weten dat je geïnteresseerd bent in de functie. Dit toont aan dat je serieus bent en het kan je kansen vergroten. Heb je eventueel nog vragen naar aanleiding van het sollicitatiegesprek? Dan is dit het juiste moment om die nog even te stellen!
Met deze tips zorg je ervoor dat je opvalt tussen alle andere kandidaten en de kans vergroot om je droombaan te scoren. Wees uniek en persoonlijk, bereid je goed voor, wees enthousiast, blijf jezelf en vergeet niet om na het gesprek een follow-up te sturen. Met deze sollicitatietips ben jij er helemaal klaar voor!
Solliciteren kan best lastig zijn. Je wilt immers de perfecte baan vinden die past bij jouw kwaliteiten en interesses. Met deze tips weten wij zeker dat jouw sollicitatie goed gaat komen. Ben je werkzaam in de bouw, civiele techniek, installatietechniek of techniek en industrie en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kracht helpt jou met het vinden van jouw droombaan. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Je leest het hier!