Hoe screen je een vacature?

Sarena Elbertsen
  • Door: Sarena Elbertsen
  • Publicatie: 18-11-2024
  • Tags: Tips

Bepaal of een vacature bij jou past!

Heb jij een achtergrond in de bouw of techniek en zoek je een baan? Voor veel technische professionals is het vinden van de juiste vacature een flinke uitdaging. Het kan voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het aanbod is groot, maar niet elke vacature sluit aan bij jouw vaardigheden, ambities en wensen. Hoe weet je welke kans je moet grijpen? Door een vacature goed te screenen, bespaar je niet alleen tijd, maar kan je ook sneller een juiste keuze.

In dit blog delen we tips en aandachtspunten om als technische professional efficiënt door vacatures te navigeren.

Begin bij jezelf

De belangrijkste eerste stap bij het zoeken naar een nieuwe baan is duidelijk bepalen wat je precies zoekt. Vraag jezelf de volgende dingen eens af:

  • Waar krijg je energie van en waar ben je graag mee bezig?
  • Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
  • In welke werkomgeving kom jij het beste tot je recht? 
  • Welke kennis heb je in huis en wat zijn je sterke punten?
  • In welke branche en in wat voor soort organisatie wil je aan de slag?
  • Welke uitdagingen ben je bereid aan te gaan?
  • En hoe kijk je naar de balans tussen werk en privé, je salaris, doorgroeimogelijkheden etc. En wat is voor jou hierin het belangrijkste?


Door jezelf eerst eens voor te bereiden op deze vragen, krijg je een duidelijker beeld van wat je zoekt in je droombaan. Het maakt het makkelijker om keuzes te maken in wat wel en niet bij je past. Heb je dit voor jezelf op een rijtje? Screen de vacatures met onderstaande tips!

Hoe screen je een vacature 1.jpg 876.11 KB

1. Bekijk de functietitel kritisch

Vacatures in de bouw en techniek hebben vaak veelzeggende functietitels, maar deze kunnen per bedrijf variëren. Waar de ene werkgever spreekt van een 'Werkvoorbereider', kan een ander dit omschrijven als ' 'Werkorganisator'. Zorg dat je niet te snel afhaakt bij een functie die net iets anders klinkt dan je gewend bent. Scan de eerste paar regels en bekijk of de verantwoordelijkheden overeenkomen met wat jij zoekt.

2. Controleer de functie-eisen

Een belangrijke stap is het doornemen van de functie-eisen. Zo kun jij namelijk checken of jij voor de organisatie een geschikte kandidaat bent. Matchen de eigen voldoende met jouw kennis en ervaring? Dan ben jij waarschijnlijk degene naar wie ze op zoek zijn. Voldoe je niet aan alle eisen, maar heb je wel het gevoel dat jij écht een goede kandidaat zou zijn? Laat je niet tegenhouden en durf de sprong te wagen. Zorg ervoor dat je wel jouw onderbouwing en enthousiasme deelt in je motivatiebrief, want daarmee kan je overtuigen!

3. Let op de bedrijfscultuur en werkomgeving

Herken je jezelf terug in de eigen die worden gesteld aan de functie en ben je nog steeds enthousiast? Kijk dan eens naar de bedrijfscultuur en werkomgeving. Want waar kom je dan precies te werken en spreekt dit jou ook aan? 

Hoewel de meeste vacatures niet uitgebreid ingaan op de bedrijfscultuur, vind je vaak subtiele hints. Zoek naar woorden als hands-on, teamgeest, innovatief of woorden die passen bij wat jij belangrijk vindt. Uiteindelijk moet je natuurlijk niet alleen blij worden van de functie en werkzaamheden, maar ook zeker van het bedrijf. 

Als professional is het belangrijk om te werken bij een bedrijf dat jouw manier van werken ondersteunt. Probeer na te gaan of de bedrijfscultuur aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur.

4. Zoek naar concrete taken en verantwoordelijkheden

Heb je een goed idee bij de functie en het bedrijf? Duik dan in de functieomschrijving met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Ontdek je dagelijkse werkzaamheden en wat er binnen de functie van jou wordt verwacht. 

Voor een Werktuigbouwkundig Engineer betekent dit bijvoorbeeld of je vooral bezig bent met het ontwerp, de productie of onderhoud. Vermijd vacatures die alleen maar vage termen gebruiken zoals “diverse werkzaamheden” of “flexibele inzetbaarheid.” Deze zeggen vaak weinig over je daadwerkelijke rol. Heb je vragen of zij nog onduidelijkheden over hoe je werkdag eruit komt te zien? Neem dan contact met de contactpersoon die bij de vacature staat. Die kan je altijd meer vertellen!

5. Check de secundaire arbeidsvoorwaarden

In de bouw- en technieksector worden bijvoorbeeld vaak goede primaire arbeidsvoorwaarden geboden, maar let ook op secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan opleidingsmogelijkheden, flexibiliteit in werktijden, of het gebruik van specifieke tools en apparatuur. Veel technische professionals hechten waarde aan mogelijkheden voor doorontwikkeling, dus controleer of er ruimte is om nieuwe vaardigheden te leren of certificeringen te behalen. Bepaal of deze voorwaarden binnen jouw verwachtingen liggen. 

Hoe screen je een vacature 3.jpg 932.87 KB

Bonustip: leer tussen de regels doorlezen

Wees je bewust van kleine details in een vacaturetekst. Die kunnen namelijk veel zeggen over een organisatie. Tijdens je sollicitatiegesprek kan je hier altijd naar doorvragen. 

Denk bijvoorbeeld aan de welbekende zin ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ in een vacaturetekst. Dit kan betekenen dat er van je wordt verwacht dat je bereid bent om over te werken, mocht dit nodig zijn. 

Vind de baan die écht bij jou past

Een technische vacature goed screenen vraagt om een kritische blik en een goed idee van wat jij zoekt in je volgende functie. Neem de tijd om door de taken, vereiste vaardigheden en bedrijfscultuur te lezen, zodat je een keuze maakt die zowel bij jouw professionele ambities als persoonlijke voorkeuren past. Uiteindelijk draait het om het vinden van een baan waar jij je volledig kunt inzetten en je expertise kunt ontwikkelen.



Usp block placeholder image
Vacature screenen

Ontdek jouw nieuwe carrièrestap!

Nu je weet hoe je grondig een vacature kunt screenen, is het tijd om de eerste stap naar jouw droombaan te zetten. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw of techniek? Of je nu een ervaren professional bent of net begint, wij helpen je om in alle mogelijkheden je ideale match te vinden. Ontdek onze vacatures hier of vraag een adviesgesprek aan!