Meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan kom je steeds een stapje dichter bij een nieuwe, leuke baan. Maar allereerst is het belangrijk om een goede indruk achter te laten tijdens je sollicitatiegesprek. Voor de een is een sollicitatiegesprek geen probleem, terwijl de ander al begint te zweten bij het woord sollicitatie. In beide gevallen is voorbereiding key. Daarom zetten wij in dit blog de 10 meestgestelde sollicitatievragen op een rij. Zo ben jij altijd goed voorbereid op je sollicitatie!
1. Vertel eens wat over jezelf?
In een sollicitatiegesprek is dit vaak de eerste vraag die wordt gesteld en misschien ook wel gelijk de lastigste. Natuurlijk heeft degene tegenover wie je zit jouw cv gezien, maar leert hij of zij graag het gezicht achter het cv kennen. Maar waar moet je beginnen? Wat vertel je wel over jezelf en wat laat je achterwege?
Deze vraag wordt tijdens een sollicitatiegesprek gesteld om te kunnen beoordelen of je binnen het team en de bedrijfscultuur past. Hoe je deze vraag het beste kunt beantwoorden? Vertel kort wie je bent, waar je vandaan komt en wat je bezighoudt. Geef bijvoorbeeld een paar karaktereigenschappen aan en vertel waar je passies liggen. Belangrijk is dat je altijd een koppeling probeert te maken met de functie en het bedrijf waar je solliciteert.
Ben je benieuwd waar jouw breintalenten liggen en wil jij deze eerst ontdekken voor een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek? Kracht werkt samen met de BrainsFirst NeurOlympics. Deze tool bestaat uit een reeks van boeiende games die inzicht geven in jouw cognitieve talenten. Door de games te spelen, genereren wij een rapport voor je waarmee jij inzicht krijgt in de natuurlijke talenten van jouw brein. Deze kan je goed gebruiken tijdens jouw sollicitatiegesprek!
2. Waarom heb je gesolliciteerd?
Natuurlijk omdat jij denkt dat je geschikt bent voor deze functie! Maar zo simpel is het helaas niet. Het is belangrijk om degene die tegenover je zit te overtuigen waarom. Laat zien waarom jij zo goed bij het bedrijf en de functie past.
Hoe je het zeker niet moet aanpakken? Dat is zeggen dat je de vacature toevallig tegenkwam en het je wel leuk leek. Bereid je goed voor en lees je goed in over het bedrijf. Jouw nieuwe werkgever is namelijk benieuwd of je wel weet waar je op solliciteert. Laat in je sollicitatiegesprek ook blijken dat je het bedrijf al kent en jouw research hebt gedaan op de website, Google en social mediakanalen.
3. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
Deze vraag ontbreekt in geen enkel sollicitatiegesprek. Denk daarom altijd voorafgaand aan het gesprek alvast na over wat je hier zou antwoorden. Probeer jouw sterke punten aan te laten sluiten op de vacature. Kijk wat voor eigenschappen of kwaliteiten ze zoeken en bereid hier jouw antwoord op voor. Schets bijvoorbeeld een situatie waarin jouw sterke eigenschappen ook echt naar voren zijn gekomen.
Wat belangrijk is bij het noemen van je zwakke punten? Dat je eerlijk bent over dat je ze hebt en laat hierbij zien dat je eraan gewerkt hebt of graag aan wilt werken. Zo ben je eerlijk en buig je jouw zwakke eigenschappen om naar iets positiefs. Houd het bij één of twee minder goede eigenschappen van jezelf. Je geeft namelijk ook geen goede indruk als je een hele lijst met mindere punten aan jezelf opnoemt, maar jezelf kwetsbaar neerzetten, toont kracht!
Je kan bijvoorbeeld als zwak punt noemen dat je het lastig vindt om nee te zeggen. Hierdoor heb je vaak de neiging om te veel hooi op je vork te nemen. Dat is een zwakke eigenschap, maar je toont hiermee ook betrokkenheid en loyaliteit naar je werkgever aan. Door dit te benoemen, daarna te benoemen dat je jezelf bewust bent van deze eigenschap en weet hoe je hiermee om moet gaan, laat zien dat je sterk in je schoenen staat.
4. Hoe zou een familielid of vriend jou omschrijven?
Hoe kan je je nou beter voorbereiden op deze vraag dan het gewoon eens te vragen aan je familieleden of vrienden? Niet inderdaad. Noteer de antwoorden die jouw vrienden en/of familieleden je geven en maak er een lopend verhaal van dat je tijdens je sollicitatiegesprek kan vertellen.
Zorg er natuurlijk wel voor dat het antwoord op deze vraag aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarbij samenwerking en werken in teamverband erg belangrijk is, vertel dan niet dat jouw vrienden of familie je omschrijven als iemand die graag dingen alleen doet.
5. Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
Door jouw ideale baan te omschrijven kan de werkgever erachter komen of de juiste match er is. Van beide kanten is het natuurlijk belangrijk dat er een klik is. Zet daarom voor jezelf altijd op een rijtje wat je belangrijk vindt in een baan en werkomgeving.
Veel mensen hebben de neiging als de vraag: wat is jouw ideale bedrijf of baan? wordt gesteld, het bedrijf of precies de functie te noemen waar ze op dat moment solliciteren. Dat hoef je niet te doen, want dan kom je juist niet oprecht over. Noem een bedrijf dat jou inspireert op bepaalde gebieden of onderwerpen en omschrijf een functie die goed bij jou past en redelijk aansluit bij de vacature.
6. Wat waren je taken en verantwoordelijkheden bij je vorige baan?
Dit is een makkelijke vraag, want hier kan je precies vertellen wat je in je vorige of huidige baan hebt gedaan. Zorg wel dat je duidelijk bent. De persoon tegenover je heeft geen idee wat je precies deed bij je vorige baan. Daarom is het belangrijk om een compleet beeld te schetsen. Vertel uitgebreid over jouw taken en verantwoordelijkheden.
7. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?
Wanneer het niet je eerste baan is en je weg wilt bij je huidige werkgever is het belangrijk dat je aan kan geven waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wel is het hierbij belangrijk dat je altijd positief blijft. Probeer de positieve kanten van je huidige baan te belichten, zoals wat je leuk vindt, wat je er hebt geleerd en waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Heb je op dit moment geen werk? Vertel dan kort en duidelijk hoe dat is gekomen.
8. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Belangrijk om hier eens over na te denken. Want past dit ook goed bij de functie waar je nu op solliciteert? Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. Doe de drijfverentest en leer jouw drijfveren kennen. Zo krijg jij inzicht in jezelf. En dat is belangrijk, want als je je drijfveren kent én meeweegt bij het zetten van de volgende stap in je carrière, dan is de kans op succes en werkplezier vele malen groter.
Bekijk ook altijd de andere functies van het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je laat zien dat je veel ambitie hebt en graag wil doorgroeien, maak je het bedrijf ook duidelijk dat je graag lang bij de organisatie wilt blijven werken.
9. Waarom moeten we jou aannemen?
Dit is hét moment om uit te blinken. Vaak komen kandidaten met dezelfde soort eigenschappen en kwaliteiten op sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk dat jij opvalt. Zorg dat je hier eigenschappen noemt die bij jou en bij de functie passen. Daardoor laat jij zien dat je de persoon bent die ze zoeken voor de baan.
Het allerbelangrijkste hierbij? Enthousiast zijn! Geef een aantal voorbeeld waaruit blijkt dat je echt bij deze functie en je toekomstige collega's past.
10. Heb je nog andere sollicitaties lopen?
Vaak denk je dat je hier misschien nee moet zeggen. Maar dit kan je het beste eerlijk beantwoorden. Voor een werkgever of recruiter is het niet gek dat je meerdere sollicitaties hebt lopen om te kijken wat goed bij je past. Je hoeft natuurlijk niet te vertellen bij welke bedrijven je ook hebt gesolliciteerd. Spreek wel duidelijk je voorkeur voor deze baan uit!
Bereid je goed voor op deze sollicitatievragen
Je goed voorbereiden op de tien bovenstaande sollicitatievragen helpt je sowieso! Hoe je je het beste kunt voorbereiden? Lees de vragen rustig door en beantwoord ze voor jezelf. Door de meestgestelde vragen goed voor te bereiden, ben jij klaar voor elk sollicitatiegesprek.
Mail mij wanneer er soortgelijke blogs gepost worden!