Indruk maken met je cv?

Een goed cv in 6 stappen

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 12-01-2023
  • Tags: Tips, Ontwikkeling

Zo schrijf je een goed cv in 6 stappen

Ga je solliciteren? Dan ontkom je niet aan het maken van een cv, oftewel een curriculum vitae. Maar hoe maak je een cv? En wat moet er in een cv, of juist niet? En hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Geen probleem, wij hebben een aantal krachtige tips voor jou op een rijtje gezet zodat jouw cv eruit springt bij jouw toekomstige werkgever.

Wat is een cv?

De afkorting cv betekent curriculum vitae, in het Nederlands verstaald ‘levensloop'. Een cv is een document waar je je diploma's en werkervaring samen met je persoonlijke informatie in zet. Het doel van een cv is om je werkgever een snel en goed overzicht te geven van wie jij bent en welk levenspad je al hebt bewandeld.

Om een goede eerste indruk te maken, is het vaak belangrijk om een cv met een begeleidende motivatiebrief te sturen. In een motivatiebrief kan je extra, begeleidende informatie aan je cv geven en benadruk je jouw sterke punten om de aandacht van de lezer te trekken. Benieuwd hoe je een motivatiebrief kan schrijven waarmee je opvalt? Bekijk onze tips!

Wat moet er in een cv?

Een belangrijke vraag die opspeelt als je aan de slag gaat met het maken van een cv is natuurlijk: wat is onmisbaar op je cv en hoe stel je een goed cv op? Hier vind je een aantal goede CV templates. Een goed cv bevat de volgende onderdelen:

Stap 1. Foto

Een cv met foto: ja of nee? Wij raden je aan om gewoon een cv met foto te doen. Een foto zegt namelijk meer dan duizend woorden. En zeg nou zelf, je onthoud iemand ook beter door een foto toch? Kies een professionele foto waar je duidelijk op te zien bent. Een portretfoto gemaakt in daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed.

Stap 2. Contactgegevens

Contactgegevens mogen niet ontbreken op je cv. Zo weet de lezer wie je bent en weet de lezer hoe ze jou kunnen bereiken. Onmisbare contactgegevens op je cv zijn:

Heb je een eigen website of online portfolio dat relevant is voor de baan waar je op solliciteert? Zet het erbij! Beschik je over een rijbewijs? Dan is dit ook altijd handig om te vermelden.

Stap 3. Stukje over jezelf

Een goede manier om jouw cv op te laten vallen? Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Dit is een onderdeel op jouw cv waarmee je een verschil kunt maken. Zo wordt jouw cv persoonlijk en meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt.

Stap 4. Relevante werkervaring

Waar kijkt een werkgever of recruiter naar wanneer hij een cv binnenkrijgt? Juist, naar relevante werkervaring. Het woord relevant is hierin heel erg belangrijk. Zet op je cv de banen waar je wat aan hebt gehad en zet niet heel je cv vol met bijbaantjes. Je cv helemaal compleet maken? Vertel dan bij iedere relevante baan kort wat jouw taken waren, zet je meest recente werkervaring bovenaan en hetgeen waar je het langst geleden hebt gewerkt onderaan en laat zien van wanneer tot wanneer je hier hebt gewerkt.

Krijg je hierdoor veel gaten in je cv? Dan is het opdelen van je werkervaring de juiste oplossing. Zo kan je twee onderdelen maken met ‘relevante werkervaring' en ‘overige werkervaring'.

Ga je solliciteren voor je eerste baan en heb je nog helemaal geen of niet zoveel (relevante) werkervaring? Vermeld dan interessante of relevante projecten die je tijdens je studie hebt gedaan. Vertel hierbij wat het project inhield, wat voor een rol jij daarin had en welke eigenschappen van jou goed van pas kwamen.

Stap 5. Opleidingen

Een goede foto gevonden, je profiel geschreven en je relevante werkervaring onder elkaar gezet? Dan is het nu tijd om opleidingen in je cv neer te zetten: van middelbare school tot hogere opleidingen. Heb je je diploma gehaald? Check. Heb je een interessante scriptie geschreven of minor gevolgd? Check. Vergeet ook vooral niet om je stage(s) te vermelden. Hiermee laat je zien dat je extra werkervaring hebt.

Het rijtje opleidingen zet je niet in chronologische volgorde, maar juist omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond zet je bovenaan.

Stap 6. Kennis en vaardigheden

In een vacature lees je vaak dat je specifieke kennis moet hebben, dat je bepaalde vaardigheden moet bezitten of ervaring met verschillende programma's goed van pas komt. Daarom is het belangrijk dat jouw kennis en vaardigheden een apart plekje in je cv krijgen. Zet hier dus je hard skills (zoals computerkennis) en soft skills (zoals mensgericht of flexibel) neet die van pas komen, of zelf vereist zijn, voor de baan waar je op solliciteert.

Laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Dat kan iedereen wel. Maak het juist onderscheidend.

No-go's op je cv

Hierboven hebben wij je alle krachtige tips gegeven om je cv te laten opvallen. Maar wat zet je niet op je cv? Wij zetten een aantal echte no-go's voor je cv op een rij.

Puntjes op de i voor een goed cv

Alle bovenstaande onderdelen toegevoegd aan jouw cv? Check. Dan ben je zo goed als klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat goed nog even naar onderstaande tips. Zo weet je zeker dat jouw professionele cv helemaal on point is.

Krachtig op sollicitatiegesprek

Heb je je cv verstuurd? Dan is de eerste stap voor jouw sollicitatie gezet. Een sollicitatiegesprek is niet iets wat je dagelijks doet. Wil je je alvast goed voorbereiden? Lees in dit blog de vijf tips zodat jij krachtig op sollicitatiegesprek gaat!