In zes stappen

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Koen de Bruijn
  • Door: Koen de Bruijn
  • Publicatie: 29-04-2024
  • Tags: Tips, Ontwikkeling

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Als effectieve leider ben je constant bezig met persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap is meer dan alleen leiderschap. Het is een essentiële bouwsteen voor succes, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Maar wat betekent persoonlijk leiderschap nou eigenlijk? En wat is het belang van persoonlijk leiderschap? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en vind je een stappenplan om zelf aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Voordat we de diepte in duiken, is het belangrijk om eerst een stapje terug te zetten. Want wat is persoonlijk leiderschap nou precies? Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten in te zetten. Het gaat over de regie nemen over je leven. Niet alleen in je carrière, maar over je leven als geheel. Wanneer je in staat bent om persoonlijk leiderschap te tonen, ben je je bewust van je waarden, talenten en drijfveren.

Persoonlijk leiderschap ontwikkel je door je persoonlijke drive, sterke punten, maar ook je valkuilen te ontdekken. Door bewuste en overwogen keuzes te maken, geef je richting aan je eigen carrière en leven. Het gaat niet alleen over leiding geven aan anderen, maar vooral ook aan jezelf.

Persoonlijk leiderschap betekent ontdekken wie je bent, maar bovenal wie je wil zijn en wat je wil bereiken. Zowel in je carrière, als in je privéleven. Wanneer je dit voor jezelf helder in kaart hebt gebracht, kan dit de volgende voordelen opleveren:

Volgens Stephen R. Covey is een effectieve leider iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Als jij weet wie je bent, wie je wil zijn en wat je wil bereiken, dan ben jij in staat om leiding te geven aan jezelf en aan anderen. Covey heeft een model ontwikkeld met zeven eigenschappen waar effectieve leiders aan moeten voldoen: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen in 6 stappen

1. Onderzoek wie jij bent

Iedereen die wil groeien en zichzelf wil ontwikkelen, zal eerst een startpunt moeten bepalen. De basis van persoonlijk leiderschap is zelfbewustzijn creëren: weten wie je bent en hoe je in elkaar zit. Hoe jij in elkaar zit is een combinatie van wat je hebt meegekregen bij je geboorte (nature) en wat je hebt meegemaakt in je leven (nurture).

Om dat te ontdekken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Hoe completer het beeld van jezelf is, hoe beter. Het is belangrijk om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen van jezelf. Daar heb je soms de hulp van anderen bij nodig, want zij kunnen je ook dingen leren over jezelf.

2. Stel doelen

De volgende stap is het stellen van doelen die in lijn zijn met jouw talenten en waarden. Als de doelen dicht bij jezelf liggen, dan ben je gemotiveerder om ze te behalen. Begin with the end in mind zoals Covey dat zo mooi zegt.

Volgens Covey kan een persoonlijke missieverklaring hierbij helpen. Dit is een heldere en beknopte samenvatting van je doel, prioriteiten en de dingen die je elke dag moet doen om je doelen te bereiken.

Stel jezelf de vragen:

3. Veranderen en keuzes maken

Je hebt ontdekt wie jij bent als persoon en welke doelen je wil bereiken. Dan ben je al een heel eind, maar je bent er nog niet. Het is tijd om kaart te brengen wat je nu doet. Zowel op je werk, als in je dagelijkse leven. In hoeverre sluiten je huidige doen en laten aan bij wie je wil zijn en wat je wil bereiken?

Wees proactief in het veranderen en keuzes maken. Persoonlijk leiderschap vertonen gaat namelijk niet vanzelf. Het betekent ook bereid zijn om te veranderen en keuzes te maken om patronen in je leven te doorbreken. Soms kom je erachter dat je bepaalde dingen doet die haaks staan op waar je naartoe wil groeien. Ze dragen niet bij aan de doelen die je wil bereiken.

4. Reflecteren is leren

Om persoonlijk leiderschap helemaal onder de knie te krijgen, is het belangrijk om regelmatig te reflecteren.

5. Niet stilstaan, maar blijven ontwikkelen

Blijf jezelf ontwikkelen om te groeien. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Wij geven je enkele tips:

6. Just go for it!

Persoonlijk leiderschap is niet iets wat je hebt of niet hebt. Het is een competentie die je kunt ontwikkelen. Het vergt alleen eerlijkheid, intuïtie, moed en discipline. Ga ermee aan de slag en werk eraan. Toon eigenaarschap, want als je er zelf niet mee aan de slag gaat, verandert er ook niks.

Voorbeelden van persoonlijk leiderschap

Wanneer je persoonlijk leiderschap beheerst, laat je dat zien in de manier waarop je je gedraagt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Aan de slag met persoonlijk leiderschap?

Wil jij ook de kracht van persoonlijk leiderschap ontdekken en ontwikkelen? Neem de eerste stap in jouw groei en succes. Bij Kracht Training bieden we speciale trainingen aan om jouw leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Klik op onderstaande knop om meer informatie aan te vragen en samen te werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. De weg naar succes begint hier!