7 effectieve tips

Je werkstress verminderen: hoe pak je dat aan?

Anne-Loes Middelhoven
  • Door: Anne-Loes Middelhoven
  • Publicatie: 08-11-2023
  • Tags: Tips, Ontwikkeling

Werkstress verminderen: 7 tips voor een gezonder werkleven

Tegenwoordig is stress een onvermijdelijk onderdeel in ons (werk)leven. In sommige gevallen is dat niet erg maar stress kan ook te lang aanhouden. Wanneer dit het geval is kan het gevolgen hebben op de mentale en fysieke gezondheid. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out of vergelijkbare klachten. Het is dus belangrijk om jou werkstress zo minimaal mogelijk te houden. Hoe je dat doet? Door de signalen van stress te herkennen en slim om te gaan met werkstress. Wij leren je hoe met deze 7 praktische tips.

Wat is werkstress?

Werkstress is de spanning die ontstaat als bepaalde eisen de capaciteit van een werknemer overtreffen. Dit komt regelmatig voor en is niet altijd negatief. Het kan soms zelfs heel nuttig zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je bepaalde hormonen aanmaakt die je scherper maken. Hierdoor krijg je snel energie, geeft het focus en prikkelt het de geest. Het kan dus ook een motiverende uitwerking hebben.
Echter, wanneer de stressfactoren te lang aanhouden kan dit leiden tot verminderde werkprestatie en uiteindelijk zelfs gezondheidsproblemen. Je hersenen staan hierdoor constant aan waardoor deze slechter zullen herstellen en dus minder goed gaan functioneren. Dit kan lijden tot vermoeidheid, onzekerheid en prikkelbaarheid. Dit kan uiteindelijk uitlopen op angst, depressie of zelfs een burn-out.

Het is dus enorm belangrijk om een goede balans te vinden zodat je hersenen voldoende rust krijgen om bij te komen. Op de werkvloer is dat toch lastig omdat de stress vaak wordt veroorzaakt door hoge werkdruk, lange werkdagen, conflicten met collega's of gebrek aan controle.

Voorkom werkstress

Om in het hectische werkleven werkstress te voorkomen en een evenwichtige werk- en levensstijl te bevorderen heeft Kracht enkele tips opgesteld. Hierin zullen enkele effectieve manieren benoemd worden om meer rust en balans te vinden in jouw dagelijks leven en een positievere werkomgeving te creëren.

1. Neem pauzes

Dit is klinkt misschien voor de hand liggend maar dat maakt het niet minder belangrijk. Pauzes zijn namelijk essentieel voor het verminderen van stress. Al heb je niet altijd het gevoel dat je ruimte hebt om even te rusten of iets anders dan je werk te doen, het helpt je juist om weer fris en gefocust aan het werk te gaan. Het zorgt ervoor dat je hersenen ontspannen en dus te herstellen van de werkdruk van die dag. Voel je dus vooral niet schuldig voor heet nemen van een pauze. Loop vooral even een rondje, eet even wat, speel een spelletje of klets gezellig even bij met je collega!

2. Beweeg vaker

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van stress. Door in beweging te zijn zal je bloedsomloop verlagen en komt endorfine vrij. Dit zorgt ervoor dat je humeur verbetert en dus minder stress zal ervaren. Probeer dus dagelijks wat beweging in te plannen, zelfs als het maar een korte wandeling is!

3. Zorg voor overzicht

Het gevoel van stress wordt vaak veroorzaakt door gebrek aan controle en overzicht. Het werkt daarom goed om je werkplek te organiseren en rust te creëren. Zorg voor een plek waarin je afleidingen vermijd en kan focussen op je taken. Ruim eens lekker op en gooi weg wat niet meer aan de orde van de dag is. Dit geldt niet alleen voor je bureau of werkplek, maar ook voor je werkzaamheden. Maak een duidelijke planning of to-do list en streep direct af wat je hebt afgrond. Het afvinken van voltooide taken geeft een gevoel van voldoening en controle.

4. Stel prioriteiten

Begin je dag door je taken te noteren en een realistische planning te maken. Probeer dus niet alles te gelijk te doen maar breng focus aan in je planning en stel prioriteiten. Welke taken hebben voorrang of waar heb je net even iets meer tijd voor nodig? Zet deze bovenaan op je lijstje en houd je aan deze planning. Daarnaast kan je sommige werkzaamheden wellicht even laten liggen omdat de prioriteit minder hoog is of omdat een andere collega dit wellicht van je over kan nemen. Hierdoor wordt je eigen to-do lijst kleiner en zal de werkdruk afnemen.

5. Leer ‘nee' zeggen

‘Nee' zeggen is lastig. Wees niet bang om toch je grenzen aan te geven en duidelijk te zijn in wat je aankunt. Soms is het nodig om extra taken af te wijzen. Het gaat je helpen om overbelasting te voorkomen. Dus vraagt je leidinggevende bijvoorbeeld of je nog een extra taak wil doen? Zeg gewoon eens ‘nee'. Hij/ zij zal vast begrijpen dat je je handen al vol hebt aan je dagelijkse werkzaamheden, je privéleven of dat het je gewoon te veel wordt.

6. Communiceer

Open en eerlijke communicatie met je collega's en leidinggevende kan helpen om onnodige stress te voorkomen of te verhelpen. Als je overweldigd bent of problemen ondervindt, deel dit dan met je team. Je leidinggevende heeft meer begrip dan je soms van te voren denkt. Het is belangrijk om te beseffen dat hij/ zij je graag gezond ziet zodat je optimaal kan presteren. Op die manier heeft hij/ zij het meeste aan je en zal je je werk het beste doen. Communiceer dus vroegtijdig als je merkt dat je een te hoge werkdruk hebt en stress ervaart. Samenwerken aan oplossingen kan de druk die je ervaart enorm verminderen!

7. Zoek de juiste hulp

Als werkstress blijft aanhouden en uiteindelijk ook problemen voor je gezond veroorzaakt, twijfel dan niet om de juist passende zorg te zoeken. Een gesprek met een therapeut of counselor kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om jouw stress te managen. Zodoende kan jij jouw werkstress onder controle krijgen. Dit is essentieel voor een gezond werk- en privéleven.

Tot slot

Het verminderen van werkstress is essentieel voor een gezond leven en het vinden van ultiem werkgeluk. Wees je daarom bewust van wat stress met je gezondheid kan doen. Gebruik de tips in de dagelijkse werkritme en creëer een meer gebalanceerde en gezonde levensstijl. Mochten deze tips toch niet de oplossing bieden, is het wellicht tijd voor een nieuwe baan. Wees je bewust van je werksituatie want je gezondheid en welzijn moet altijd prioriteit hebben!