Past je huidige baan nog bij je?

6 duidelijke signalen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Anne-Loes Middelhoven
  • Door: Anne-Loes Middelhoven
  • Publicatie: 07-09-2023
  • Tags: Tips, Ontwikkeling

6 duidelijke signalen dat het tijd is voor een nieuwe baan

In de dagelijkse routine van werk en verplichtingen is het goed om zo nu en dan te reflecteren op je carrière. Of je nu een ervaren professional bent of nog niet zo lang actief bent op de arbeidsmarkt, er zijn gewoonweg momenten waarop je je afvraagt of je huidige baan nog bij je past. Er zijn verschillende signalen die je aangeven dat het wel degelijk tijd is om een nieuwe weg in te slaan. Het herkennen van deze 6 duidelijke signalen kan de eerste stap zijn in de zoektocht naar jouw nieuwe baan.

1. Verveling

Een van de meest voor de hand liggende signalen is wanneer je je verveelt op je werk. Iedere dag is hetzelfde, er zit weinig variatie in de taken en je hebt niet langer het gevoel dat je wordt uitgedaagd. Als je je verveelt op je werk, houdt het je persoonlijke groei tegen en dat kan enorm demotiverend zijn. Verveling is een duidelijk teken dat je behoefte hebt aan nieuwe prikkels en mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling. Het is dus tijd om van baan te veranderen, of wellicht wel van functie of branche! Een carrièreswitch kan zorgen voor een omgeving waarin je nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen en waarin je jezelf opnieuw uitdaagt.

2. Onvrede

Constante ontevredenheid over je werkzaamheden, collega's en de omgeving kunnen leiden tot een negatieve spiraal. Je ergernissen zullen toenemen waardoor de sfeer er niet gezelliger op wordt. Het is verstandig om te overwegen of er een baan is die beter bij je past en waar je meer positiviteit en voldoening uithaalt. Dat is natuurlijk lastig om te bepalen. Kom er achter wat jouw drijfveren zijn om zo een nieuwe baan te vinden die wel bij je past!

Een ander punt wat kan leiden tot ontevredenheid is je huidige salaris of functie. Als je hierover niet tevreden bent kan dit erg frustrerend zijn. Maar, wil je niet zomaar switchen van baan? Dan is het niet zo gek om eens in gesprek te gaan met je werkgever over je salaris als je hier ontevreden over bent. Een salarisonderhandeling kan best lastig zijn. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Wij geven je een aantal essentiële tips hoe jij jouw salarisonderhandeling het beste kan aanpakken.

3. Bedrijfscultuur

Wanneer je merkt dat je niet meer past binnen de bedrijfscultuur kan dit leiden tot ongemak. Ook als je voelt dat jouw normen en waarden niet overeenkomen met de waarden die gehanteerd worden binnen het bedrijf. Een gezonde werkplek moet resoneren met jouw waarden en dit moet verbondenheid bij jou doen ervaren. Is dit niet het geval, dan zit je niet op je plek.

4. Ondergewaardeerd voelen

Je genegeerd of ondergewaardeerd voelen is überhaupt niet fijn, laat staan als dit dagelijks op je werk gebeurt. Dit kan je zelfvertrouwen aantasten en je motivatie voor het werk doen verdwijnen. Als de prestaties die je levert en de inspanning die je er voor doet niet erkent worden, is het wellicht tijd om een omgeving te zoeken waarin dit wel gedaan wordt. Zoek een nieuwe uitdaging die je weer waardevol doet voelen!

5. Werk-privébalans

Wanneer de grens tussen jouw werk en privé situatie vervaagt en je voortdurend de druk voelt om beschikbaar te moeten zijn, kan je welzijn worden aangetast. Daarnaast zullen vooral je persoonlijke relaties eronder lijden. Als je merkt dat je dagen eindeloos uit werk bestaan zonder voldoende ruimte voor ontspanning en plezier, dat is het een goed idee om te overwegen om van baan te veranderen. Het vinden van een baan die meer evenwicht biedt, waarbij je genoeg tijd hebt voor ontspanning en waarbij je meer quality time met je dierbaren kan doorbrengen, is van onschatbare waarde.

6. Stress

Zoals eerder benoemd is het voor je gezondheid heel erg van belang om je werk en privé situatie in balans te hebben. Je welzijn kan worden aangetast als dit niet het geval is. Dit geldt dus voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het negeren van deze signalen kan leiden tot chronische stress of zelfs een burn-out.

Merk je dat je relmatig last hebt van hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten of andere stress gerelateerde symptomen? Dan is het belangrijk om eens goed te bedenken of jouw huidige baan hieraan bijdraagt.

Een nieuwe baan is spannend

Het nemen van de beslissing om te switchen van baan is een grote stap en daarmee heel spannend. Echter is het wel van essentieel belang voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling als je jezelf herkent in bovenstaande signalen. Als je deze serieus neemt, kan het je helpen om de juiste keuze te maken voor te toekomst. Denk daarom goed na over je doelen, behoeften en wat je waardeert in een nieuwe baan. Sta daarin open voor kansen die waarschijnlijk beter bij je zullen passen.

Ben jij toe aan de volgende stap en ben jij benieuwd hoe jij die nieuwe droombaan binnenhaalt? In dit blog delen we 6 waardevolle tips om jouw sollicitatie tot een succes te maken. Lees alles over succesvol solliciteren en bereid je voor op een nieuwe stap in je carrière!