Salarisonderhandeling

Essentiële tips voor jouw salarisonderhandeling

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 29-06-2023
  • Tags: Tips

Onderhandelen over je salaris: zo pak je het aan

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of een verhoging wil in je huidige functie, effectieve salarisonderhandelingen kunnen het verschil maken. Onderhandelen over salaris is niet voor iedereen even makkelijk. Een goede voorbereiding is daarom van belang. In dit blog geven we je waardevolle tips en strategieën die je op weg kunnen helpen bij de onderhandeling over je salaris.

Bereid je goed voor op een salarisonderhandeling

Start je met een nieuwe uitdaging? Of ben je al een tijdje in dienst bij je werkgever en vind je dat je meer moet verdienen? Vaak staan er afspraken over in je cao of heb je tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek hier afspraken over gemaakt. Toch is er soms ruimte om te onderhandelen. Voor beide situaties is een goede voorbereiding een must. Hoe je je goed voor kan bereiden op een salarisonderhandeling vertellen wij je graag.

salarisonderhandeling gesprek

Zo pak je een salarisonderhandeling aan

1. Doe onderzoek

Voordat je de onderhandeling start, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de salarissen in jouw vakgebieden en regio. Onze salarischeck geeft je waardevolle informatie over het gemiddelde salarisniveau voor vergelijkbare functies in de bouw en techniek. Deze gegevens kunnen je helpen om een realistisch beeld te krijgen van de salarissen in jouw markt en zorgen voor een goed uitgangspunt voor je onderhandeling.

Doe ook onderzoek naar wat je precies gaat doen. Zorg dat je taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn. Of je nu bij een nieuwe baan begint of een nieuwe functie krijgt bij je huidige werkgever. Je kunt niet onderhandelen over je salaris als je niet precies weet wat jouw werkzaamheden zijn.

2. Ken je waarde

Een belangrijk aspect van succesvol onderhandelen is het kennen van je eigen waarde. Denk goed na over je vaardigheden, ervaringen, opleiding en prestaties tot nu toe. Maak een lijst van concrete voorbeelden waaruit blijkt hoe je waarde hebt toegevoegd aan je huidige of vorige werkgever. Door een duidelijk beeld te hebben van je eigen toegevoegde waarde, sta je sterker tijdens de onderhandeling en kom je overtuigender over.

Een hulpmiddel om je eigenwaarde te bepalen is met de BrainsFirst test. Deze test biedt de mogelijkheid om je talenten en vaardigheden te ontdekken en beter begrip te krijgen hoe deze bijdragen aan je professionele waarde.

3. Stel een ambitieus, maar redelijk salarisdoel vast

Op basis van je onderzoek en kennis van je eigen waarde kun je een ambitieus, maar redelijk salaris bepalen. Denk hierbij na over wat een minimaal en maximaal bedrag is waar je qua salaris tussen wil uitkomen. Houd hierbij rekening met je ervaring, de vereisten van je functie, de branche en de financiële situatie van de organisatie. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kun je je onderhandelingsstrategie beter vormgeven en gerichter te werk gaan.

4. Kies het juiste moment om te onderhandelen

Het ideale moment is vaak tijdens een sollicitatiegesprek of jaarlijkse beoordelingsgesprek. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt over je prestaties en eventuele extra verantwoordelijkheden die je hebt genomen. Het aantonen van je toegevoegde waarde op het juiste moment kan je onderhandelingspositie versterken.

5. Salaris is niet alles

Salaris is niet alles. Zoek daarom ook altijd uit over welke arbeidsvoorwaarden je nog meer kunt onderhandelen. Bijvoorbeeld een auto van de zaak, opleidingen of extra vakantiedagen. Bepaal wat voor jou een fijne extra zou zijn naast je salaris.

salarisonderhandeling tips

Salarisonderhandeling tips bij een nieuwe baan

Heb je gesolliciteerd en ben je in salarisonderhandeling met je nieuwe werkgever? Wij delen hier graag onze 4 beste tips:

1. Laat de ander beginnen met een voorstel

Je nieuwe werkgever eerst een voorstel laten doen, helpt je om te bedenken over je een redelijk salarisdoel hebt vastgesteld en of de grens die je hebt bepaald haalbaar is. Ben je meteen tevreden met het voorstel? Ga dan niet gelijk akkoord, want vaak is er nog ruimte voor onderhandeling.

Als jouw nieuwe werkgever als eerste met een voorstel komt, kun je bij jezelf nagaan of dit is wat je in gedachten had. Als je direct tevreden bent, is het belangrijk om niet direct akkoord te gaan. Er is altijd ruimte voor onderhandeling. Als het voorstel tegenvalt, wees dan eerlijk en geef aan dat het niet is wat jij in gedachten had en kom met een tegenvoorstel.

Voor iedere onderhandeling is het ook belangrijk om vooraf je grenzen te bepalen. Dat helpt je om tijdens het gesprek niet van mening te veranderen over het salaris dat je minimaal wilt verdienen. Vind je het voorstel van je werkgever echt te laag? Geef dan duidelijk aan waarom je daar zo over denkt en gebruik goede redenen. Stel vervolgens het bedrag voor dat jij in gedachten hebt.

2. Geen loonstrook geven

Wanneer je in gesprek bent voor jouw nieuwe baan kan het weleens voorkomen dat je nieuwe werkgever om een loonstrook vraagt van je vorige of huidige baan. Dat willen werkgevers graag gebruiken om op basis daarvan een salarisvoorstel te doen. Dit mag je natuurlijk weigeren. Door blanco het gesprek in te gaan, is de kans op een salarisverhoging groter!

3. Overweeg alternatieve voordelen

Als jouw nieuwe werkgever niet bereid is om je salarisverzoek (volledig) te accepteren, denk dan van tevoren na over andere voordelen. Denk aan zaken zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, bonussen of pensioenregelingen. Soms kunnen dit soort extra's een waardevolle compensatie vormen. Belangrijk is dus om naast je salaris ook te kijken naar welke arbeidsvoorwaarden een bedrijf jou biedt. De beloning voor jouw harde werk, is meer dan alleen het salaris.

4. Bewaar je beste argumenten

Je hebt vast weleens gehoord van de uitspraak: ‘save the best for last'. Dat is precies wat je ook het beste tijdens jouw salarisonderhandeling kan doen. Je hebt vooraf verschillende redenen bedacht waarom jij een bepaald salaris verdient. Gooi niet gelijk al je argumenten in één keer op tafel, maar bewaar een aantal van je beste argumenten voor later in je gesprek.

salarisonderhandeling gesprek

Salarisonderhandeling tips bij je huidige baan

Onderhandelen over je salaris bij je huidige werkgever werkt toch net even wat anders dan wanneer je start met een nieuwe baan. Je krijgt namelijk al een bepaald salaris, maar vindt het tijd dat je salaris omhoog gaat. Hoe pak je zo'n gesprek aan? Wij geven je een paar tips:

1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Werk je ergens al langer en vind je het niet eerlijk dat een collega met dezelfde functie meer verdient? Het is heel menselijk om jezelf te vergelijken met anderen. Tijdens een salarisonderhandeling is dit een typisch voorbeeld van een don't. Het maakt je verhaal tijdens je salarisonderhandeling namelijk niet sterker. Is je werkgever van mening dat je meer kan verdienen? Dan doet hij dat omdat hij tevreden is over jou. Sta daarom stil bij jouw eigen kwaliteiten, prestaties en eigenschappen en vergelijk jezelf niet met anderen.

2. Wees niet te bescheiden

Wees je bewust van je krachten. Je werkgever weet als het goed is al wat een aanwinst je bent voor het bedrijf en daar mag je dus ook naar betaald worden. We snappen dat je niet over wil komen als opschepper, maar je eigenwaarde moet je niet uit het oog verliezen.

Blijf wel altijd netjes en houd de sfeer tijdens de salarisonderhandeling goed. Wat de uitkomst van dit gesprek ook is, je moet toch met je leidinggevende door. Blijf vriendelijk en professioneel, ook als je een teleurstelling te verwerken krijgt.

3. Bereid je voor op een nee

Het kan gebeuren dat je salarisonderhandeling niet gaat zoals je vooraf had verwacht. Je werkgever kan namelijk ook een ‘nee' te horen krijgen. Zit een salarisverhoging er écht niet in? Geef het dan niet helemaal op. Wellicht kan je nog proberen om extra's uit je secundaire arbeidsvoorwaarden te halen. Zit dat er ook niet in? Maak dan een nieuwe afspraak om het onderwerp over een bepaalde tijd opnieuw te bespreken.

Voorbereiding is key

Onderhandelen over je salaris kan behoorlijk spannend zijn. Je kunt jouw salarisonderhandeling oefenen met een bekende of ga bij jezelf na welke tegenargumenten je kunt krijgen en bedenk hier reacties op. Oefen ook je lichaamstaal en stemgebruik, aangezien deze elementen een belangrijke rol spelen tijdens de onderhandeling. Hoe beter je bent voorbereid, hoe zelfverzekerder je zult zijn tijdens de daadwerkelijke onderhandeling.

Zo, nu weet jij hoe je het best onderhandelt over je salaris. Met deze 8 tips ga jij goed voorbereid op pad naar jouw salarisonderhandeling. Succes!

salarisonderhandeling contract overhandigen