6 onmisbare tips voor jouw arbeidsvoorwaardensprek
6 onmisbare tips voor jouw arbeidsvoorwaardensprek
Door: Anouk van der Maeden
Publicatie: 21-06-2023
Tags: Tips
6 tips om alles uit jouw arbeidsvoorwaardengesprek te halen
Je sollicitatiegesprek is goed gegaan. De werkgever en jij zijn erg enthousiast. Dan is het tijd voor het gesprek over je arbeidsvoorwaarden. Een belangrijk gesprek om samen met je toekomstige werkgever de belangrijkste voorwaarden te bespreken, zoals het salaris, werkdagen, bonussen, verlofregelingen en eventuele andere extra's. Hoe haal je alles uit zo'n arbeidsvoorwaardengesprek?
Hoe bereid je je voor op een arbeidsvoorwaardengesprek?
Een nieuwe baan komt nu wel heel dichtbij. Het liefst zeg je waarschijnlijk gelijk ‘ja' en onderteken je het contract zodat je weet dat je aan de slag kunt bij je nieuwe werkgever. Voor de werkgever en jou als werknemer is het niet goed als je te snel in je enthousiasme overal ‘ja' op zegt. Zo kan je misschien te snel toegeven aan de wensen van de werkgever, waardoor je op langere termijn niet gelukkig wordt van je werk. Een goede voorbereiding op je arbeidsvoorwaardengesprek is daarom van belang. In dit blog geven we je 6 tips zodat jij er alles uit kan halen wat erin zit!
Welke arbeidsvoorwaarden zijn er?
Laten we bij het begin beginnen. Arbeidsvoorwaarden zijn gemaakte afspraken tussen de werknemer en de werkgever. Het zijn de voorwaarden waarop een medewerker werkt. Deze afspraken worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst, oftewel je contract.
Arbeidsvoorwaarden kunnen worden ingedeeld in drie soorten: primaire-, secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden. In sommige sectoren krijg je daarbij te maken met CAO gebonden arbeidsvoorwaarden. De verschillende soorten arbeidsvoorwaarden met bijbehorende voorbeelden zijn hieronder voor je opgesomd:
Primaire arbeidsvoorwaarden
Dit zijn ook wel de belangrijkste overeenkomsten die je meeneemt in je onderhandeling tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit zijn de voorwaarden die je functie, netto-inkomen en het aantal uren dat je werkt bepalen. Voorbeelden van primaire arbeidsvoorwaarden zijn:
Salaris;
Het aantal uur dat je werkt en de bijbehorende werktijden;
Vakantiedagen & verlofregeling;
Pensioenregeling;
Ziektekostenverzekering.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Dit zijn de voorwaarden die boven op de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Deze voorwaarden zijn niet direct van invloed op je netto-inkomen of je werktijden. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een functie naast het salaris erg aantrekkelijk maken. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:
Reiskostenvergoeding;
Laptop, telefoon en/of of tablet van de taak;
Telefoonkostenvergoeding;
Leaseauto (met tankpas);
Dertiende maand;
Prestatiebeloning;
Mogelijkheid voor hybride werken;
Abonnementsvormen voor sport en ontspanning;
Opleidingsmogelijkheden.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden
Deze voorwaarden zijn vaak wat lastiger uit te drukken in geld. Het gaat meestal om voorzieningen of faciliteiten.
Bedrijfsuitjes;
Kerstpakket of verjaardagscadeautje;
Tips arbeidsvoorwaardengesprek
Het is dus essentieel om goed voorbereid te zijn en effectief te onderhandelen zodat je alles uit jouw arbeidsvoorwaardengesprek haalt. Hieronder delen we 6 tips die jou kunnen helpen met het voeren van een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.
1. Onderzoek en weet wat jouw waarde is
Het is misschien lastig om te bepalen hoeveel salaris je nou kan vragen. Dit hangt nou eenmaal ook af van verschillende factoren. Doe daarom voorafgaand aan het gesprek wat onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld eens wat de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden in jouw branche en regio zijn. Wat zou je kunnen verdienen als je bij een soortgelijke organisatie gaat werken? Dit zorgt ervoor dat je realistische verwachtingen hebt voordat je het gesprek ingaat.
Natuurlijk is het ook goed om te kijken naar je eigen wensen en behoeften. In veel gevallen is het handig om gebruik te maken van een salariscalculator. Op deze manier kom je erachter wat een marktconform salaris is voor jouw functie. Maar kijk ook naar je eigen werkervaring en wat je tot nu toe hebt bereikt. Heb je bijvoorbeeld al veel ervaring of blink je ergens heel erg in uit? Door dit alles in overweging te nemen, kan je een goede inschatting maken van wat je kan vragen. Denk er wel aan dat je goed moet kunnen beargumenteren waarom jij een bepaald salaris passend vindt.
2. Jouw wensen zijn van belang
Waarschijnlijk heb je precies in je hoofd wat je wilt. Naast een goed salaris, heb je bijvoorbeeld ook voor jezelf besloten dat je graag wilt thuiswerken of het hebben van reiskostenvergoeding voor jou van belang is. Probeer tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek jouw wensen uit te leggen. Leg hierbij gelijk uit hoe dit een positieve uitwerking op je werk zal hebben. Zo kan je je toekomstige werkgever beter overtuigen van jouw wensen.
Denk hierbij ook goed na over welke prioriteiten je hebt. Wat is voor jou nou het allerbelangrijkste en wat misschien wat minder? Zo kan je gerichter onderhandelen en compromissen sluiten waar nodig.
3. Kijk naar jouw toekomst
Je toekomstige carrière is erg belangrijk tijdens je onderhandeling. Je wil namelijk niet ergens te lang stilstaan. Wat zijn jouw ambities? En waar zie je jezelf over 5 jaar? Als je je doelen voor jezelf helder hebt, dan kan je beter bepalen welke voorwaarden voor jou van belang zijn.
4. Wees zelfverzekerd en professioneel
Tijdens jouw arbeidsvoorwaardengesprek is het belangrijk om zelfverzekerd en professioneel over te komen. Door rustig en helder te communiceren, is de kans groter dat de werkgever naar je luistert en meegaat in jouw wensen. Wees niet bang om je eigen mening te geven. Werkgevers houden ervan wanneer iemand eerlijk is en zijn of haar eigen visie heeft.
5. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet
Niet alleen het salaris is belangrijk. Kijk vooral tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek ook naar de totale beloning die wordt aangeboden. Denk hierbij aan de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, opleidingsmogelijkheden, pensioenregelingen en andere voordelen. Soms kan een iets lager salaris worden gecompenseerd door veel goede secundaire voorwaarden. Staar je daarom niet alleen blind op het salaris.
6. Zorg dat je het contract begrijpt
Het is heel belangrijk om je contract goed te begrijpen. Een arbeidsvoorwaardengesprek is de uitgelezen kans om vragen over je contract te stellen. Wanneer je vragen stelt over de inhoud van het contract of als er iets in staat wat je niet begrijpt, kan de werkgever dit aan je uitleggen. Zo voorkom je eventuele onduidelijkheden en weet je zeker dat jij en je werkgever hetzelfde bedoelen over de afspraken die in je arbeidsovereenkomst staan.
Sluit een arbeidsvoorwaardengesprek altijd af met duidelijke afspraken. Zo weet jij én de werkgever waar je aan toe bent.
Contract ondertekenen
De volgende stap na het arbeidsvoorwaardengesprek is het ondertekenen van het contract. Natuurlijk alleen als je nog steeds zo enthousiast bent en graag voor deze werkgever wilt werken. Bij een arbeidsvoorwaardengesprek hoef je nog niet direct te tekenen. Slaap er altijd eerst nog even een nachtje over. Misschien schieten er nog wel vragen binnen of wil je nog even rustig de tijd nemen om het contract door te lezen zodat je weet wat je ondertekent.
Nog meer tips die jou kunnen helpen bij de voorbereiding op jouw salarisonderhandeling? Klik hier voor de essentiële tips!
Mail mij wanneer er soortgelijke blogs gepost worden!