Voor- en nadelen

Werken als zzp'er in de bouw

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 29-05-2024
  • Tags: Branche

Werken als zzp'er in de bouw: voor- en nadelen

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: een zzp'er in de bouw. In tegenstelling tot het werken in loondienst, biedt het werken als zzp'er je veel vrijheid en voordelen, zoals bijvoorbeeld afwisselende projecten en een goed salaris. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van werken als zzp'er in de bouw? In dit blog zoomen we dieper in op de voor- en nadelen zodat jij na het lezen weet of werken als zzp'er in de bouw iets voor jou is.

Voordelen zzp'er bouw

Om te beginnen, pakken we eerst de voordelen erbij.

1. Bepaal je eigen uurloon

Als zzp'er bepaal je je eigen tarief. Vaak hebben zzp'ers in de bouw daarom een hoger salaris dan professionals met dezelfde functie in loondienst. Je onderhandelt rechtstreeks met klanten over jouw uurloon, waardoor je vaker kunt profiteren van tarieven die hoger zijn dan het salaris dat je zou ontvangen als je in dienst zou zijn.

2. Flexibel

Wanneer je als zzp'er in de bouw aan de slag gaat, heb je meer controle over je eigen planning en de projecten die je aanpakt. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde opdrachten wel of juist niet aan te nemen. Dit biedt je vooral veel flexibiliteit in je werkuren en bijvoorbeeld vakanties. Je bepaalt simpelweg je eigen werktijden.

3. Ervaring

Als zzp'er werk je vaak aan verschillende bouwprojecten voor verschillende klanten. Dit zorgt ervoor dat vaak een breder scala aan ervaringen en expertise opdoet.

4. Eigen verantoordelijkheid

Je bent als zzp'er in de bouw volledig verantwoordelijk voor je eigen werk en het binnenhalen van projecten. Dit zorgt ervoor dat je meer uitdagingen ervaart dan wanneer je van 9 tot 5 voor één en dezelfde baas werkt. Je werkt zelfstandig met de vrijheid en verantwoordelijkheid om je eigen keuzes te maken.

Nadelen zzp'er bouw

Nu je dit zo hebt gelezen, vraag je je vast af waarom je de stap niet zou zetten en nog in loondienst werkt? Toch kent het werken als zzp'er in de bouw ook een aantal nadelen. Het is altijd belangrijk om deze punten ook mee te nemen in je overweging.

1. Financiële onzekerheid

Als zzp'er in de bouw ben je verantwoordelijk voor het vinden van je eigen opdracht en dus ook voor je eigen financiën. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen wanneer je bijvoorbeeld voor langere tijd geen opdracht hebt waar je aan kunt werken. Dit betekent dat je risico loopt op fluctuerende inkomsten. Het kan moeilijk zijn om als zzp'er een stabiel inkomen te garanderen, vooral in de bouwsector waar de vraag naar arbeid sterk kan variëren.

2. Administratieve lasten

Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie, waaronder de facturering, belastingen, pensioen, boekhouding en bijvoorbeeld het bijhouden van zakelijke documentatie. Dit kan voor jou als zzp'er tijdrovend zijn en vereist mogelijk extra vaardigheden of de hulp van een specialist in de vorm van een boekhouder.

3. Risico's en verantwoordelijkheden

Als zelfstandige ben je vaak alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit die je levert en de eventuele fouten of schades die zich kunnen voordoen tijdens een bouwproject. Dit kan leiden tot hogere aansprakelijkheidsrisico's.

Een belangrijke verantwoordelijkheid die komt kijken bij het aan de slag gaan als zzp'er in de bouw is het afsluiten van je eigen verzekeringen. De kosten hiervoor zijn voor je eigen rekening en hierbij moet je goed opletten dat je de juiste verzekeringen afsluit.

Daarnaast worden je inkomstenbelasting en premies als zzp'er niet betaald door je werkgever. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Je moet er rekening mee houden dat een groot deel van je inkomsten naar de Staatskas afvloeit. Het is dus altijd belangrijk om een deel van je inkomsten apart te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

4.Eigen acquisitie

Misschien is het niet je hobby, maar wel heel belangrijk: netwerken. Neem voldoende tijd om jezelf goed in de markt te zetten. Ben je op dit moment werkzaam als zzp'er in de bouw, maar geef je jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging liever uit handen? Dan ben je bij Kracht aan het juiste adres! Bekijk al onze openstaande zzp vacatures in de bouw en ontdek meer over onze werkwijze.

5. Geen recht op WW

Last but not least: je hebt als zzp'er in de bouw geen recht op een werkloosheidsuitkering. Je bent namelijk niet in loondienst, waardoor je ook geen arbeidsjaren opbouwt. Als enige vangnet heb je de bijstand, maar ook hier gelden strenge eisen voor. Veel zzp'ers kiezen er daarom voor om zich particulier en collectief in een fonds te verzekeren.

Werken als zzp'er in de bouw?

Zo, alle voor- en nadelen van het werken als zzp'er in de bouw staan op een rijtje. Zo kan jij een goede afweging maken wat het beste bij jou past. Maar er is meer informatie die je op weg kan helpen. Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt hoe jij kunt beginnen als zzp'er in de bouw.

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat deze aansluit bij jouw behoefte en situatie. Ben je zoekende in de bouwwereld en heb je behoefte aan hulp in jouw zoektocht? Laat Kracht jou ondersteunen!