Verbeter de vitaliteit van jouw medewerkers!
Veel bedrijven richten zich op de lichamelijk gezondheid van hun medewerkers, maar de geestelijke gezondheid vergt ook aandacht. Lees daarom onze tips hoe je de mentale vitaliteit kan verbeteren.
Een onderwerp dat van cruciaal belang is voor werknemers overal ter wereld: de arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden zijn veel meer dan alleen maar salaris. Ze staan in je contract en kunnen afhankelijk zijn van een cao of de wet. Wat moet je als werknemer weten over arbeidsvoorwaarden? Wij nemen je in dit blog mee.
We duiken eerst even een stukje de theorie in. Want wat is een cao eigenlijk? Een collectieve arbeidsovereenkomst, oftewel cao, is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over de arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over je loon, toeslagen, werktijden, vakantie, scholing en pensioen. Deze afspraken zijn collectief en betekenen dat de afspraken gelden voor een hele sector of organisatie.
De afspraken die in een cao staan, mogen nooit in strijd zijn met de wet. De afspraken in een cao zijn altijd gunstiger dan de arbeidsvoorwaarden die wettelijk worden voorgeschreven.
Een cao biedt voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Deze sommen we hieronder voor je op.
In een cao staan vaak afspraken die gunstiger zijn dan de afspraken over arbeidsvoorwaarden volgens de wet. Zo kan het loon in een cao bijvoorbeeld hoger zijn dan het minimumloon. Als werkgever ben je verplicht om de afspraken in de cao na te leven.
Wil je weten of jij een goed salaris hebt? Doe nu de salarischeck!
Met een cao beschik je als werkgever over een modelarbeidsovereenkomst die voor alle werknemers geldt. Daardoor hoef je minder tijd en moeite te stoppen in het afsluiten van arbeidscontracten.
De cao is een belangrijk aspect van je arbeidsvoorwaarden. Afspraken in een cao zijn altijd leidend en gaan boven de afspraken in je persoonlijke arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is altijd persoonlijk en geldt alleen voor jou. Dit zijn afspraken die jij als werknemer samen met je werkgever maakt tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Een cao geldt voor een hele sector of bedrijf. De arbeidsvoorwaarden die dus worden afgesproken, dienen altijd aan de cao-voorwaarden te voldoen. Heb je geen cao? Dan heb je alleen minimale bescherming van de wet en wat er in je arbeidsovereenkomst is afgesproken.
In de cao Bouw en Infra, vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Ook dan is het belangrijk dat je krijgt waar je recht op het! Wanneer je als uitzendkracht in de bouw werkt, gelden een groot deel van de afspraken in de cao bouw & infra ook voor jou. De afspraken zetten wij graag voor je op een rijtje: