Ontdek deze 6 tips

Een hoog personeelsverloop voorkomen

Anne-Loes Middelhoven
  • Door: Anne-Loes Middelhoven
  • Publicatie: 10-04-2024
  • Tags: Tips

Hoe voorkom je een hoog personeelsverloop?

Het is een veelvoorkomend tafereel: collega's die komen en gaan. Maar als werkgever is het belangrijk om het personeelsverloop binnen de perken te houden. Het geeft je inzicht in personeelsstromen en mogelijke redenen van uitstroom. Ervaar jij een hoog personeelsverloop binnen jouw organisatie? Wij voorzien je van 6 tips waarmee jij het ongewenste personeelsverloop zo laag mogelijk houdt!

Wat is personeelsverloop?

Personeelsverloop verwijst naar werknemers die de organisatie verlaten, om verschillende redenen. Zij ontbinden de arbeidsovereenkomst door bijvoorbeeld: het vinden van een andere/betere baan, langdurige ziekte, pensioen of gedwongen vertrek zoals ontslag. Je kan het personeelsverloop uitdrukken in het aantal medewerkers dat jouw organisatie op jaarbasis verlaat ten opzichte van het totaal aantal medewerkers.

Personeelsverloop kan je opdelen in verschillende vormen, namelijk:

  • Intern verloop: het personeel verandert van functie binnen de organisatie;
  • Extern verloop: de medewerkers die het bedrijf daadwerkelijk verlaten;
  • Natuurlijk verloop: de medewerkers die het bedrijf verlaten door een tijdelijk contract die niet wordt verlengd, arbeidsongeschiktheid, pensioen of in het ergste geval zelf overlijden;
  • Gedwongen vertrek: verloop van medewerkers die ontslagen zijn;
  • Gewenst personeelsverloop: de medewerkers die het bedrijf verlaten maar weinig toegevoegde waarde voor het bedrijf hebben;
  • Ongewenst personeelsverloop: de medewerkers die het bedrijf verlaten, maar van zeer toegevoegde waarde zijn voor de organisatie.

Gevolgen van personeelsverloop

Iedere vorm van personeelsverloop heeft een aanzienlijk gevolg voor de organisatie. Deze gevolgen lopen uiteen in:

  • Verstoring van bedrijfsvoering: als er werknemers vertrekken, moeten deze functies worden opgevuld door nieuwe werknemers. Zij hebben de tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe rol, wat kan leiden tot een tijdelijke afname van de productiviteit;
  • Financiële kosten: het werven en trainen van nieuwe werknemers zorgt voor extra kosten, zoals marketingkosten, advertentiekosten en inwerkkosten;
  • Verlies van kennis en ervaring: met het vertrek van een medewerker gaat waardevolle kennis en ervaring verloren. Dit kan met name problematisch zijn als ervaren werknemers vertrekken, omdat zij vaak over de juiste kennis beschikken die moeilijk te vervangen is;
  • Negatieve invloed op productiviteit: een hoog personeelsverloop kan een negatieve invloed hebben op de moraal van de blijvende werknemers. Ze kunnen zich onzeker voelen over hun eigen baan en zich afvragen waarom zoveel collega's vertrekken. Dit kan leiden tot een daling van de productiviteit en een verminderde werksfeer;
  • Reputatieschade: een hoog personeelsverloop kan ook leiden tot reputatieschade voor een organisatie. Potentiële werknemers en klanten kunnen het als een teken van instabiliteit zien en dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de reputatie van de organisatie.

Verminder je personeelsverloop

Het is dus belangrijk om je personeelsverloop zo laag mogelijk te houden. Men zegt weleens: ‘voorkomen is beter dan genezen' en daarom kan je het vertrek van je personeel beter voor zijn dan hier nadien een oplossing voor moeten zoeken. Dit doe je als werkgever onder andere door:

1. Waardering uiten

Door genoeg aandacht te geven aan je werknemers, laat je als werkgever blijken dat je hen waardeert. Geef regelmatig complimenten en toon interesse met structurele één-op-één-momenten zoals functioneringsgesprekken, kwartaalbesprekingen of gewoonweg een samenwerkmoment. Zo krijgen werknemers niet alleen meer motivatie, maar ook een betere band met jou als werkgever/ leidinggevende. Dit zal zowel intrinsiek als extrinsiek leiden tot meer betrokkenheid van de medewerkers.

2. Flexibiliteit bieden

Flexibiliteit is tegenwoordig heel belangrijk maar niet direct vanzelfsprekend. Flexibel zijn als werkgever betekent niet dat je alles uit handen moet geven. Maar om personeelsverloop te voorkomen, is het wel van belang om hier op in te spelen. Het gaat voornamelijk om de werk-privé balans. Geef bijvoorbeeld werknemers zelf de om hun werktijden in te delen of wat vaker vanuit huis te werken. Belangrijk hierbij is dat het werk gewoon af komt en men wel met de vrijheid om kan gaan. Maar, laat iedereen (voor zover mogelijk) vrij in zijn of haar keuzes!

3. Creëer een positieve werkomgeving

Werken op een plek die niet prettig aanvoelt en waar de werksfeer niet fijn is, heeft vanzelfsprekend geen goede invloed op jouw werknemers. Zorg er dus voor dat jouw kantoor een plek is waar werknemers graag heen gaan. Van een fysiek comfortabele werkomgeving, tot leuke bedrijfsuitjes en vrij-mi-bo's. Alle kleine beetjes dragen hieraan bij!

4. Persoonlijke oorzaken aanpakken

Het verloop van personeel hoeft niet altijd aan de organisatie te liggen. Dit komt ook vaak voort uit de werknemers zelf. Dit kan komen door persoonlijke factoren die invloed hebben op de keuze voor het switchen van een baan. Hoewel je niet alle persoonlijke oorzaken aan zou kunnen pakken, zijn er wel genoeg dingen die je kan doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Ga daarom in gesprek met je werknemers als je ziet dat resultaten achter blijven en probeer te helpen of bij te staan waar dit kan. Dit hangt helemaal van de situatie af, maar probeer mee te denken en wees flexibel, denk bijvoorbeeld aan het bieden van flexibele uren of minder belastende functies.

5. Ontwikkelingsmogelijkheden bieden

Wanneer iemand start in zijn functie, is hij in ontwikkeling en zal hij of zij steeds beter worden in de werkzaamheden die verricht moeten worden. De capaciteit van de medewerker groeit en hij of zij zal in de loop van de tijd toe zijn aan meer uitdaging. Voor het behoud van je personeel is het dus van belang om dit te bieden binnen de organisatie. Wanneer een medewerker voor zijn of haar gevoel vast zit in een bepaalde functie met taken die ontgroeid zijn, dan zal het werkplezier afnemen en dat kan uiteindelijk leiden tot het vertrek van de medewerker naar een functie die deze uitdaging wel kan bieden. Om dit probleem te voorkomen, moet je binnen je organisatie kijken naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor iedere medewerker.

6. Bied een eerlijk salaris

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het salaris staat voor de meeste werknemers voor maandelijkse waardering. Het is daarom enorm belangrijk om een eerlijk salaris te bieden. Loon moet financiële stabiliteit bieden en als dat niet het geval is, is de kans groot dat je medewerkers op zoek gaan naar een beter salaris.

Daarnaast is het goed om je medewerkers een realistisch groeiperspectief te bieden. Bied bijvoorbeeld een vaste loonsverhoging per contract, per jaar of geef een extra verhoging op basis van geleverde inzet of prestatie. Dit stimuleert je medewerkers om net dat pasje extra te zetten en om langer in dienst te blijven!

Niet alleen het loon maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, een goed pensioen en bonussen kunnen het totale financiële plaatje nog aantrekkelijker maken.

Toch personeel nodig?

Hoewel het verminderen van personeelsverloop een enorme uitdaging kan zijn, is het de moeite waard! Door proactief te werken aan het creëren van een positieve werkomgeving, het tonen van waardering voor je werknemers en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, kun je een cultuur van betrokkenheid en loyaliteit opbouwen binnen je organisatie.

Mocht je echter toch met een dringend personeelstekort te maken hebben, staan wij voor je klaar. Bij Kracht Recruitment begrijpen we hoe belangrijk het is om snel en efficiënt gekwalificeerde medewerkers aan te trekken, vooral in de bouw en techniek. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het vinden van de juiste mensen voor jouw team!

Klaar om te beginnen?

Die ene professional in de bouw of techniek die jij nodig hebt om jouw team te versterken? Die vinden wij voor je. Klik op onderstaande link en de eerste stap naar jouw nieuwe collega is gezet.

Vacature aanmelden