"Ik was ontroerd door Wieger's uitnodiging"
Zo’n zeven jaar geleden kwam ik als afstudeer-stagiair, als broekie bij Kracht binnen. Ik begon als eerste echte werknemer van Wieger.
Het sollicitatieproces is een cruciale fase voor zowel werkgever als sollicitanten. Terwijl sollicitanten hoopvol hun cv's en motivatiebrieven indienen, zijn werkgevers verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste kandidaten die het beste bij hun team en organisatie passen. Maar wat gebeurt er als de keuze niet op een bepaalde sollicitant valt? Het afwijzen van sollicitanten kan een gevoelig onderdeel van het proces zijn en hoort ook bij je rol als werkgever.
Of je nu een sollicitant gelijk afwijst na het lezen van hun cv en motivatiebrief of na één of meerdere sollicitatiegesprekken. Het kan én moet op een positieve en nette manier worden gedaan. In dit blog delen we enkele stappen voor werkgevers om sollicitanten op een positieve manier af te wijzen.
Veel werkzoekenden die hebben gesolliciteerd, ergeren zich aan het uitblijven van een reactie op hun sollicitatie of juist een afwijzing die helemaal niet aansluit op hoe zij het graag hadden gezien.
Als werkgever krijg je soms een overvloed aan reacties op een vacature. Toch is het dan ook niet netjes om sollicitanten niet af te wijzen. Een sollicitant neemt vaak de moeite om zich in jou als potentiële werkgever te verdiepen en zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Dan is het ook zo netjes om een sollicitant op een passende manier af te wijzen wanneer hij of zij geen geschikte kandidaat is voor jouw organisatie.
Naast dat het netjes is om een sollicitant op een passende en positieve manier af te wijzen, is het als werkgever hoe dan ook niet verstandig om helemaal niets van je te laten horen. Je geeft de sollicitant namelijk totaal geen goede en professionele indruk van je bedrijf. Dit voorkom je door de sollicitant op een nette manier af te wijzen, met een positieve noot.
In de NVP sollicitatiecode staan de basisregels over hoe je sollicitanten op een nette manier afwijst. Je bent niet verplicht om de sollicitatiecode te volgen, maar als werkgever geef je wel een goed visitekaartje af door dit wel te doen. In dit blog nemen we je verder mee in de verschillende fasen in de sollicitatieprocedure en hoe je sollicitanten op een nette, professionele en positieve manier afwijst.
Wanneer een kandidaat heeft gesolliciteerd op een functie en hij of zij niet in aanmerking hiervoor komt, kan je de volgende tips voor een goede afwijzing volgen:
Denk je dat de kandidaat mogelijk interessant kan zijn voor toekomstige vacatures van jouw bedrijf? Dan kan je de sollicitant beter telefonisch afwijzen. Dat is persoonlijker en hiermee laat je een goede indruk achter bij de kandidaat voor een mogelijke vacature in de toekomst.
Wanneer je met een sollicitant één of meerdere sollicitatiegesprekken hebt gehad en besluit om niet met hem of haar verder te gaan, dan heeft een telefonische afwijzing altijd de voorkeur.
Een persoonlijk gesprek wordt in dit geval veel meer gewaardeerd dan een brief of een e-mail. Dit draagt bij aan je imago als goede werkgever en vooral als je probeert om zo'n ‘slechtnieuwsgesprek' een positieve twist te geven. Geef bijvoorbeeld aan waar een sollicitant op kan letten bij volgende gesprekken en geef ook een ‘goede' reden waarom een sollicitant het niet is geworden. Lees onderaan deze pagina 6 algemene tips die je kan gebruiken voor een professionele en positieve afwijzing.
Let op dat het afwijzen van een sollicitant van jou als werkgever een goede voorbereiding vraagt. Als je een sollicitant afwijst zijn hier namelijk ook een aantal regels aan verbonden. Je mag als werkgever een sollicitant niet afwijzen op de volgende onderdelen: zwangerschap, religie & geloof, afkomst, gezondheid, leeftijd en taal.
Het afwijzen van sollicitanten kan een gevoelige kwestie zijn, maar het kan met empathie en respect worden afgehandeld. Door een positieve en constructieve houding aan te nemen, kun je een blijvende positieve indruk achterlaten, zelfs wanneer de kandidaat niet wordt geselecteerd. Het sollicitatieproces is niet alleen een kans om talent te vinden, maar ook om waardevolle relaties op te bouwen en te onderhouden.
Heb jij nou juist wél de goede kandidaat gevonden voor jouw organisatie en wil jij je goed voorbereiden op het arbeidsvoorwaardengesprek? Lees alles over de aandachtspunten van een arbeidsvoorwaardengesprek voor jou als werkgever.