Je werkstress verminderen: hoe pak je dat aan?
Je ervaart veel werkdruk en stress. Hoe zorg je voor mee rust en balans op je werk? In dit blog geven wij je 7 tips voor het verminderen van jouw werkstress!
Bij Kracht weten we als geen ander hoe belangrijk het is om helderheid te scheppen tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Met de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) probeert de overheid schijnzelfstandigheid te voorkomen. Deze wet leidt ook tot veel vragen en onzekerheden. Wij nemen je mee in wat de Wet DBA precies inhoudt.
De Wet DBA is een Nederlandse wet die bepaalt of iemand als zelfstandige (zzp’er) werkt of eigenlijk in loondienst is bij een opdrachtgever. Het doel van de Wet DBA is het tegengaan van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Zo moet er voorkomen worden dat iemand als zzp’er wordt ingehuurd, terwijl er in de praktijk sprake is van een arbeidsrelatie.
De Wet DBA legt de verantwoordelijkheid bij zowel de opdrachtgever, als de zzp’ers om ervoor te zorgen dat hun werkrelatie aan de regels voldoet. Beiden zijn er voor verantwoordelijk dat er wordt vastgelegd dat er geen sprake is van een gezagsverhouding of een verplichting tot persoonlijke arbeid. Dit moet worden vastgelegd in een modelovereenkomst. Hiermee toont een zzp’er aan zelfstandig te werken en onder andere voorwaarden dan een werknemer.
Als de Belastingdienst oordeelt dat er geen sprake is van zelfstandigheid, maar van loondienst, kan dit leiden tot naheffingen van loonbelasting en premies bij zowel de opdrachtgever als zzp’er.
Schijnzelfstandigheid onder zzp’ers is de afgelopen jaren een groeiend probleem waar de overheid en Belastingdienst tegen op willen treden.
Als zzp'er ben je volledig zelfstandig aan het werk. Je bepaalt doorgaans zelf waar, wanneer en hoe je werkt. Daarbij heb je het recht op ondernemersaftrekposten. Omdat je zzp’er bent, draag je zelf verantwoordelijkheid over je verzekeringen en het afdragen van loonbelastingen en premies, in tegenstelling tot een werknemer in loondienst.
Wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan lijkt een zzp’er zelfstandig te werken, terwijl er in de werkelijkheid sprake is van een verkapt dienstverband. Dit is bijvoorbeeld wanneer een zelfstandige onder het gezag van een opdrachtgever werkt en taken uitvoert die vergelijkbaar zijn met die van een werknemer in loondienst.
Benieuwd hoe je schijnzelfstandigheid als zzp’er kan herkennen en voorkomen? Lees hier alles over wat jou in 2025 een zzp’er maakt volgens de Wet DBA.
Voor zzp'ers is het van cruciaal belang om duidelijk te maken dat zij als zelfstandige werken. Dit betekent dat opdrachten zorgvuldig gedocumenteerd moeten worden en dat een gezagsverhouding vermeden moet worden. Voor zzp’ers is het van belang om te voldoen aan de ondernemerscriteria van de Belastingdienst.
De ondernemerscriteria van de Belastingdienst bestaat uit de volgende onderdelen: