Wat is een deta-vast constructie en hoe werkt het?

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 16-10-2024
  • Tags: Branche

Detavast is een afkorting voor ‘van detacheren naar een vast dienstverband’. Bij een deta-vast constructie huurt een opdrachtgever een medewerker in. Dit gebeurt met dezelfde flexibiliteit als bij een detachering. Het verschil met een andere vorm van detachering, is dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om de medewerker na een afgesproken periode kosteloos over te nemen van het detacheringsbureau. 

Een deta-vast constructie is dus een constructie van inhuur waarbij er vanuit de opdrachtgever de intentie is om de medewerker op termijn in vaste dienst te nemen. De perfecte combinatie van de flexibiliteit van detacheren en de vastheid van werving en selectie


Hoe werkt een deta-vast constructie?

Bij een deta-vast constructie wordt voordat de medewerker aan de slag gaat een bepaalde periode of een bepaald aantal uren bepaald. De medewerker komt in dienst bij het detacheringsbureau en wordt gedetacheerd bij de opdrachtgever. Wanneer deze afgesproken periode is afgelopen, kan je als bedrijf de medewerker zelf in vaste dienst nemen. De medewerker gaat dan van flexibele detachering bij het detacheringsbureau naar een vast dienstverband bij de werkgever. 

Deze overname is kosteloos en daarom is deze vorm van detacheren voor veel bedrijven minder risicovol dan werving en selectie. Oh, en voldoet een kandidaat niet aan de verwachtingen? Dan kan je als opdrachtgever binnen de detacheringsperiode kosteloos afscheid nemen. 


Waarom als werkgever kiezen voor detavast?

Het grootste gedeelte van de bedrijven die actief zijn binnen de bouw- en techniek branche, maakt gebruik van zowel flexibel als vast personeel. Het inlenen van technische professionals op basis van een deta-vast constructie heeft voor werkgevers meerdere voordelen. 

Bedrijven kiezen voor een deta-vast constructie om de voordelen van flexibel personeel te combineren met de voordelen van vast personeel. Aan de ene kant blijf je namelijk flexibel voor de schommelingen in de markt, maar anderzijds behoud je ook de mogelijkheid om de medewerker op termijn over te nemen van het detacheringsbureau. 


Voordelen van een deta-vast constructie

Maar wat zijn nu precies de voordelen van een deta-vast constructie voor werkgevers? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Meer flexibiliteit;
    De mogelijkheid om eerst op flexibele basis personeel in te lenen.
  • Je spreidt het risico;
    Je hebt namelijk een langere proefperiode om personeel zorgvuldig te beoordelen. Hierdoor wordt het risico op een mismatch verkleind.
  • Lagere wervingskosten;
    Er wordt geen wervingsfee betaald.
  • Het verbeteren van de continuïteit;
    Na de afgesproken periode kan je de medewerker gratis overnemen voor een vast dienstverband. Dit verbetert de continuïteit van de organisatie. 
  • Meer zekerheid van de werknemers;
    Zij zijn namelijk vaak gemotiveerder, omdat ze meer perspectief hebben op een vaste baan.
  • Het uitbesteden van recruitment;
    De kandidaat wordt gedurende de gehele periode begeleid door Kracht. Het gehele wervingsproces wordt door Kracht uit handen genomen.

Alle voordelen maken een deta-vast constructie een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een balans tussen flexibiliteit en stabiliteit in hun personeelsbestand. 

Waarom detavast via Kracht?

De deta-vast constructie via Kracht kent verschillende voordelen voor jou als opdrachtgever:

  • Flexibel inzetbaar personeel;
  • Volledige werving- en selectieprocedure via Kracht;
  • Wij vinden in ons uitgebreide netwerk het juiste gekwalificeerde personeel;
  • Minder risico, meer controle op de kwaliteit van de kandidaten;
  • Bij verzuim, uitval of werk tekort ook geen risico’s. 

Ben je op zoek naar continuïteit binnen je organisatie? En op zoek een flexibele en betrouwbare oplossing voor jouw personeelsvraagstuk? Maak kennis met Kracht. Wij gaan als volgt voor je aan de slag:

  1. Kennismaken;
    We maken eerst graag kennis met je. Je vertelt over jullie missie, visie en cultuur. We bespreken uitgebreid jouw personeelsbehoefte. Wij stellen een bedrijfsprofiel en kandidaatprofiel op.
  2. Wervingsfase;
    Jij kunt nu even achterover leunen. Met een ijzersterk (online) wervingsapparaat gaan wij op zoek naar geschikte kandidaten en maken wij een voorselectie.
  3. Selectiefase;
    Jouw Kracht-consultant stelt je passende kandidaten voor. Jij bepaalt welke kandidaten interessant genoeg zijn om uit te nodigen voor een gesprek.
  4. Sollicitatieprocedure;
    Één of meerdere kandidaten komen bij je op gesprek. Na het gesprek evalueer je samen met jouw Kracht-consultant hoe je verder gaat en welke keuze je maakt.
  5. Nieuwe collega.
    Gefeliciteerd! Je hebt een kandidaat vanuit Kracht geworven.