Jouw visitekaartje

CV maken: voorkom deze 10 fouten

Sebastiaan Mulders
  • Door: Sebastiaan Mulders
  • Publicatie: 03-04-2024
  • Tags: Kracht, Tips

CV maken: voorkom deze 10 fouten

Je curriculum vitae, oftewel cv, is vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je ziet. Het is jouw visitekaartje, de eerste indruk die je achterlaat. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je cv opvalt en een positieve indruk maakt. Maar helaas maken veel mensen nog steeds dezelfde fouten bij het opstellen van hun cv, waardoor ze mogelijk goede kansen mislopen. In dit blog bespreken we de 10 meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het maken van je cv.

Spelfouten of grammaticale fouten

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar spelfouten en grammaticale fouten zijn nog steeds een veelvoorkomend probleem in cv's. Ze kunnen de indruk wekken dat je slordig bent en weinig aandacht besteedt aan details. Neem daarom de tijd om je curriculum vitae zorgvuldig te controleren op fouten voordat je het verstuurt.

Te lang of te kort

Je cv moet een overzicht bieden van je ervaring, vaardigheden en prestaties, maar het moet ook beknopt zijn. Een cv dat te lang is, kan overweldigend zijn voor werkgevers, terwijl een te kort cv mogelijk niet genoeg informatie biedt. Probeer een balans te vinden en houd je cv bij voorkeur op maximaal twee pagina's.

Onjuiste of irrelevante informatie

Het is belangrijk om alleen relevante informatie op te nemen in je cv. Werkgevers zijn niet geïnteresseerd in details over je middelbare school als je al jarenlange werkervaring hebt. Focus op recente en relevante ervaringen die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert.

Een generieke cv

Het is verleidelijk om een algemeen cv te maken dat je naar elke vacature kunt sturen, maar dit is meestal niet effectief. Pas je cv aan op basis van de specifieke vereisten van elke functie waarvoor je solliciteert. Benadruk de vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn voor de betreffende positie.

Ontbrekende contactgegevens

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het komt nog steeds voor dat mensen vergeten hun contactgegevens op te nemen in hun cv. Zorg ervoor dat je naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel LinkedIn-profiel duidelijk vermeld staan, zodat werkgevers gemakkelijk contact met je kunnen opnemen.

Lees meer over hoe jij je LinkedIn profiel kunt verbeteren.

Slecht opgemaakt

Een cv dat slordig of onprofessioneel is opgemaakt, kan een negatieve indruk achterlaten. Zorg ervoor dat je cv goed gestructureerd en gemakkelijk te lezen is. Gebruik een professioneel lettertype en overweeg het gebruik van opsommingstekens en kopteksten om de inhoud overzichtelijk te maken.

Te veel jargon of technische taal

Het is belangrijk om de juiste terminologie te gebruiken om je vaardigheden en ervaringen te beschrijven, maar zorg ervoor dat je cv begrijpelijk is voor mensen buiten jouw vakgebied. Vermijd overmatig gebruik van jargon of technische taal die mogelijk niet bekend is bij iedereen.

Liegen of overdrijven

Het kan verleidelijk zijn om je cv te overdrijven of zelfs te liegen over je ervaring en prestaties om indruk te maken op werkgevers. Maar wees gewaarschuwd: werkgevers kunnen vaak de waarheid achterhalen via referenties of achtergrondcontroles. Dit vermindert je kansen op een baan.

Geen aanpassing van de bestandsnaam

Wanneer je jouw cv naar een werkgever stuurt, is het belangrijk om de bestandsnaam aan te passen. Op deze manier kan je in de bestandsnaam duidelijk jouw naam en de functie waarvoor je solliciteert weergeven. Dit maakt het voor de werkgever gemakkelijker om jouw cv te identificeren tussen alle andere sollicitaties.

Gebrek aan een professionele samenvatting of profielschets

Een sterke samenvatting of profielschets aan het begin van je cv kan werkgevers helpen snel een idee te krijgen van wie je bent en wat je te bieden hebt. Gebruik dit gedeelte om je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en carrièredoelen te benadrukken.

Kortom, door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en aandacht te besteden aan de kwaliteit en presentatie van je cv en motivatiebrief, vergroot je je kansen om de aandacht van werkgevers te trekken. Dit kan resulteren in uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. De meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek lees je in dit blog.