Omgaan met onverwachte vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Sebastiaan Mulders
  • Door: Sebastiaan Mulders
  • Tags: Nieuws, Kracht, Tips

Omgaan met onverwachte vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn een cruciaal onderdeel van het wervingsproces, waarbij werkgevers de kans krijgen om kandidaten beter te leren kennen en te beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie. Maar wat gebeurt er als je tijdens zo'n gesprek wordt geconfronteerd met een onverwachte vraag waar je niet op voorbereid bent? Het kan je uit balans brengen en je wat onzeker maken tijdens het gesprek. Gelukkig zijn er manieren om met deze onverwachte wendingen om te gaan en zelfs indruk te maken op je potentiële werkgever.

Een aantal tips hoe jij het beste met onverwachte vragen om kunt gaan

1. Begrijp de reden achter de vraag

Voordat we meteen doorgaan naar specifieke oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom werkgevers soms onverwachte vragen stellen. Deze vragen kunnen worden gebruikt om verschillende aspecten van je persoonlijkheid, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid te testen. Werkgevers willen soms zien hoe je reageert op onverwachte situaties en of je in staat bent om snel en effectief te denken.

2. Blijf rustig en neem de tijd

Als je tijdens een sollicitatiegesprek een vraag krijgt waar je niet op bent voorbereid, is het belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Neem een moment om de vraag te laten bezinken voordat je antwoord geeft. Het is volkomen acceptabel om te zeggen: "Dat is een interessante vraag, daar moet ik even over nadenken." Door kort de tijd te nemen, geef je jezelf de kans om je gedachten te ordenen en een doordacht antwoord te formuleren.

Een slok van je drinken nemen en op dat moment de tijd nemen om over de vraag na te denken, is een andere oplossing. Zo valt het degene met wie jij het gesprek hebt waarschijnlijk niet eens op dat je hier wat langer over moet nadenken.

3. Herformuleer de vraag

Als je de vraag niet helemaal begrijpt of als je tijd nodig hebt om na te denken, aarzel dan niet om je gesprekspartner om verduidelijking te vragen. Dit laat zien dat je proactief bent en bereid bent om te zorgen dat je het goed begrijpt voordat je antwoord geeft. Door de vraag te herformuleren, geef je jezelf ook meer tijd om na te denken over een passend antwoord.

4. Gebruik structuur in je antwoord

Zelfs als je overrompeld bent door een vraag, kun je nog steeds een gestructureerd antwoord geven. Probeer de vraag te ontleden en organiseer je gedachten in een duidelijke structuur, zoals het benoemen van het probleem, het bedenken van mogelijke oplossingen en uiteindelijk het antwoord op de vraag. Dit helpt niet alleen jezelf om georganiseerd te blijven, maar het laat ook aan de interviewer zien dat je in staat bent om onder druk te functioneren.

5. Wees authentiek en eerlijk

Het is verleidelijk om te proberen een perfect antwoord te formuleren op een vraag waar je niet op voorbereid bent, maar eerlijkheid en authenticiteit worden vaak meer gewaardeerd, en vaker geloofd, dan een perfect antwoord. Als je de vraag niet weet, geef dat dan toe, maar laat ook zien hoe je zou reageren in een echte werksituatie, zoals door samenwerking te suggereren of door aan te geven hoe je zou proberen het antwoord te vinden.

Bovendien kan een antwoord waarbij je je beter voordoet dan je bent, tegen je worden gebruikt. Als jij jezelf beter voordoet, kan de werkgever hogere verwachtingen van je hebben en zich later afvragen waarom jij deze niet waar kunt maken.

6. Toon je denkproces

Soms is de interviewer meer geïnteresseerd in je denkproces dan in het juiste antwoord. Laat dus gerust zien hoe je tot een conclusie komt, zelfs als je niet zeker bent van je antwoord. Door je redenering te delen, geef je de interviewer inzicht in je probleemoplossend vermogen en je creatieve denkvaardigheden.

7. Oefen en bereid je voor

Hoewel je je niet op elke mogelijke vraag kunt voorbereiden, kun je wel oefenen met het beantwoorden van algemene vragen en het ontwikkelen van je vermogen om onder druk te denken. Doe alsof je een sollicitatiegesprek voert met een vriend of familielid, en vraag hen om je uit te dagen met onverwachte vragen. Zo zul je beter voorbereid zijn als het echte gesprek plaatsvindt.

8. Hoe vaker je het doet, hoe meer ervarener je wordt

Als je eenmaal hebt ervaren hoe je met onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek om moet gaan, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Het vermogen om flexibel te zijn en creatieve oplossingen te bedenken onder druk is een vaardigheid die niet alleen van pas komt tijdens sollicitatiegesprekken, maar gedurende je hele loopbaan.

Bereid ook de 8 standaard vragen voor!

Natuurlijk zijn er ook vragen die (bijna) altijd tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld. Door je voor te bereiden op deze standaard vragen en alvast voor jezelf antwoorden op deze vragen te bedenken, kun je zelfverzekerd en goed voorbereid je sollicitatiegesprek in gaan. Lees hier alles over de 8 standaard vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Het tackelen van onverwachte vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek

Kortom, onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek kunnen best lastig en intimiderend zijn, maar met de juiste aanpak kun je ze omzetten in kansen om jezelf van je beste kant te laten zien. Blijf kalm, wees authentiek en laat zien dat je in staat bent om te denken onder druk. En onthoud, als jij je goed voorbereid, kan er bijna niets misgaan. Lees hier 6 onmisbare tips om van jouw sollicitatie een succes te maken.

Solliciteren kan een uitdaging zijn, omdat je op zoek bent naar de perfecte baan die aansluit bij je kwaliteiten en interesses. Met deze tips zijn we ervan overtuigd dat je sollicitatiegesprek vlekkeloos zal verlopen. Werk je in de bouw, civiele techniek, installatietechniek of techniek en industrie en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kracht staat klaar om je te helpen bij het vinden van je droombaan. Benieuwd naar hoe wij jou kunnen ondersteunen? Maak kennis met ons!