7 tips

Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst eruit springt?

Anne-Loes Middelhoven
  • Door: Anne-Loes Middelhoven
  • Publicatie: 01-05-2024
  • Tags: Tips

Een wervende vacaturetekst schrijven

Het werven van de juiste kandidaten voor een vacature kan een uitdagende taak zijn, vooral in de huidige, schaarse arbeidsmarkt. Dagelijks komen er duizenden vacatures online en daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat jouw vacature opvalt tussen de massa. Maar, hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt? Met meer dan 12 jaar ervaring in de bemiddelingsbranche, weet Kracht als geen ander hoe je er voor zorgt dat jouw vacature opvalt en de juiste kandidaten aanspreekt. Ontdek het aan de hand van 7 effectieve tips!

1. Weet wie je zoekt

Begin bij het begin: wie wil je aantrekken met de vacature? Stel je de ideale kandidaat voor op basis van hun opleidingsniveau, werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Gebruik deze persona als leidraad voor je communicatie in de vacaturetekst. Door de taal te spreken die jouw ideale kandidaat begrijpt en aanspreekt, vergroot je de kans dat ze zich aangesproken voelen en besluiten te solliciteren.

2. Gebruik een goede vacaturetitel

De vacaturetitel is het eerste wat potentiële kandidaten zien wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe job. Zorg er daarom voor dat jouw titel aanspreekt. Hou het specifiek en informatief. Gebruik relevante zoekwoorden die kandidaten waarschijnlijk zullen gebruiken bij het zoeken naar vergelijkbare posities. Dit verhoogt de kans dat jouw vacature hoger wordt weergegeven in zoekresultaten op platforms zoals Google en vacaturebanken.

3. Schrijf een pakkende introductie tekst

Als je de aandacht van een sollicitant getrokken hebt, opent hij of zij de vacature. Het eerste wat zij lezen is de intro. Een pakkende introductie is dus cruciaal om de aandacht van kandidaten vast te houden en ze verder te willen laten lezen. Begin met een boeiende openingszin die de essentie van de functie en jouw bedrijf vastlegt. Volg dit op met een beknopte samenvatting van wat de functie inhoudt en de unieke voordelen van werken bij jouw organisatie.

4. Schep duidelijke verwachtingen

Potentiële kandidaten willen weten wat ze kunnen verwachten van de functie en wat ze ervoor terugkrijgen. Beschrijf daarom zo concreet mogelijk wat de vereisten en verantwoordelijkheden zijn en wees inzichtelijk over de inhoud van de functie. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit en wat is het toekomstperspectief? Wees hierin realistisch en houdt geen worst voor. Je wilt immers iemand voor langere tijd aannemen.

Eveneens zo belangrijk is het duidelijk benoemen van het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Op die manier weten ze waar ze aan toe zijn en of ze dit zien zitten. Zo trek je mensen aan die goed passen bij de functie en jouw organisatie.

5. Waarom is deze baan zo leuk?

De verwachtingen zijn duidelijk. Nu is het zaak om de baan zo aantrekkelijk mogelijk te maken, want de sollicitant wil weten: what's in it for me? Ook kan je je op deze manier onderscheiden van je concurrenten. Maak daarom duidelijk wat er zo leuk is om deze functie te vervullen. Verplaats je daarbij in de kandidaat en schrijf volgens de aspecten die een baan voor deze persoon uitdagend en aantrekkelijk maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afwisseling, klantcontact, flexibiliteit, verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden.

Daarnaast is het ook belangrijk om je organisatie positief aan het licht te brengen. Benoem bijvoorbeeld leuke extraatjes zoals vrijdagmiddagborrels, teamuitjes, bedrijfsvakantie, bonussen, 13e maand, extra vrije dagen, kortingen/ abonnementen bij externe partijen, etc. Op die manier bind je ook mensen aan de organisatie en draait het niet enkel om het vervullen van de functie.

6. Sluit af met een call to action

Sluit de vacature af met een oproep om te reageren, oftewel een call to action. Als de lezer interesse heeft in de functie en over wil gaan tot solliciteren, moet onderstaande informatie duidelijk zijn:

  • Contactpersoon en contactgegevens: bij wie kan je solliciteren;
  • Tot wanneer staat de vacature open?;
  • Welke informatie moet er opgestuurd worden.

Daarnaast is het van belang om dit niet te uitgebreid te doen. Zorg ervoor dat je de sollicitatie laagdrempelig houdt. Een CV en telefoonnummer zou voldoende moeten zijn. Bij een goed CV kan je dan direct contact opnemen!

7. Gebruik social media

Een effectieve manier om jouw vacature te onderscheiden, is door gebruik te maken van multimedia, zoals afbeeldingen, video's en infographics. Visuals kunnen de aandacht van kandidaten trekken en hen een beter beeld geven van de werkomgeving en bedrijfscultuur.

Verspreid deze vervolgens in combinatie met jouw vacature op verschillende sociale media kanalen zoals LinkedIn, Instagram, Facebook, misschien zelfs wel TikTok of andere social mediakanalen. Maak in de post gebruik van relevante hashtags en deel de vacature in groepen en communities die relevant zijn voor de branche en functie.

Schrijf jouw wervende vacaturetekst!

Door deze strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw vacature opvalt tussen de concurrentie en de juiste kandidaten aantrekt voor de functie. Vergeet niet om regelmatig te evalueren en aanpassingen aan te brengen aan jouw wervingsstrategieën om het succes van jouw vacature campagnes te optimaliseren. Succes met het vinden van de perfecte kandidaat voor jouw vacature!