Bereid je voor op

8 standaard vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Anne-Loes Middelhoven
  • Door: Anne-Loes Middelhoven
  • Publicatie: 24-05-2024
  • Tags: Tips

Krachtig op sollicitatiegesprek

Ben jij uitgenodigd om binnenkort op een sollicitatiegesprek te komen? Dan is het een goed idee om je van tevoren voor te bereiden op de veel voorkomende vragen die je kunt verwachten. In dit blog bespreken we de 8 standaard vragen tijdens een sollicitatiegesprek, zodat je vol vertrouwen de uitdaging aan kunt gaan en Krachtig op sollicitatie gaat!

1. Vertel iets over jezelf

Het klinkt cliché, maar deze vraag is altijd een binnenkomer op ieder sollicitatiegesprek en dus met stipt op 1 de meest standaard vraag op een sollicitatiegesprek. Zie het als een introductie; het biedt je de kans om een sterke eerste indruk te maken. Geef een beknopte samenvatting van je professionele achtergrond, maar laat ook duidelijk merken wie je bent en wat je leuk vindt. Vertel bijvoorbeeld over je studie, werkervaring, hobby's, sporten, etc. Dit is het moment om de aandacht van je gesprekspartner te trekken en interesse te wekken.

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Werkgevers willen graag een goed inzicht krijgen in jou als kandidaat. Benadruk daarom je sterke punten die relevant zijn voor de functie. Wees daarnaast ook eerlijk over je zwakke punten, maar benadruk hoe je deze probeert te verbeteren. Dit toont aan dat je zelfbewust bent en bereid bent om te groeien. Een kleine tip: draai je minder goede eigenschappen altijd zo dat het ook weer iets positiefs zegt over jouw persoonlijkheid. Zo kan een eigenschap als ongeduldig zijn, ook betekenen dat je graag hard werkt en snel door wil.

3. Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Door deze vraag te stellen wil je gesprekspartner graag testen wat je al weet van het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek bent. Ook zegt het iets over hoe goed je hebt nagedacht over je keuze om hier te solliciteren. Benadruk je enthousiasme voor de missie, waarden en cultuur van het bedrijf en leg uit hoe jouw vaardigheden en ervaringen passen bij wat het bedrijf zoekt.

4. Wat spreek je aan in deze functie?

Ook bij deze vraag is het van belang dat je weet waarvoor je komt. Zorg dat je de vacature goed hebt doorgenomen en dat je duidelijk weet te benoemen wat je aanspreekt. Maar, benoem hierbij niet alleen maar de positieve zaken, dat is ongeloofwaardig. Wees echter wel subtiel. Noem bijvoorbeeld drie of vier positieve punten en zet daar één minpunt tegenover die niet zo belangrijk is. Vraag bijvoorbeeld wat kritisch naar bepaalde punten die je in de vacature hebt gezien en hoe dat er daadwerkelijk uitziet in het bekleden van de functie.

5. Waarom ben jij de geschikte kandidaat voor deze functie?

Deze vraag sluit goed aan op vraag 3. Je gesprekspartner wil simpelweg weten waarom ze jou aan moeten nemen. Benadruk daarom een aantal competenties die juist voor deze functie heel relevant kunnen zijn. Som niet de punten van je CV achter elkaar op, want deze heeft jouw gesprekspartner al kunnen bekijken. Vertel juist iets wat nog niet op je CV staat waarom jij denkt de geschikte nieuwe collega te zijn. Geef de werkgever dus een reden om jou aan te nemen; vertel hoe jouw ervaring, ambities en talenten van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf.

6. Wat zoek je in een baan?

Hierbij gaat het erom dat je duidelijk maakt wat je belangrijk vindt in je werkomgeving. Denk hierbij aan de bedrijfscultuur, manier van leidinggeven, vrijheid, doorgroeimogelijkheid, etc. Als je voelt dat jouw visie aansluit op hetgeen deze werkgever kan bieden, is er waarschijnlijk een klik. Deze klik moet in dit verhaal van beide kanten komen, want ook jij moet voor hen passen in hun werkomgeving. Matcht dit niet, dan kan je beter op zoek naar een andere baan.

7. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ook deze vraag is vrij cliché, maar het test je toekomstvisie en laat zien of je doelen en ambities overeenkomen met die van het bedrijf. Wees daarom realistisch en laat zien dat je bereid bent om te groeien en bij te dragen aan de langetermijndoelstellingen van het bedrijf.

8. Heb je nog vragen voor ons?

Gedurende het gesprek worden er vanzelfsprekend veel vragen aan jou als sollicitant gesteld. Maar als afsluiter wordt de vraag vaak nog terug gesteld. Dit is je kans om meer te weten te komen over het bedrijf en de functie. Stel gerichte vragen die laten zien dat je goed hebt nagedacht over de rol en dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de cultuur. Schrijf bijvoorbeeld voorafgaand aan het sollicitatiegesprek enkele standaard vragen op papier. Het kan zijn dat deze antwoorden gedurende het gesprek al gegeven zijn. Zo niet, kan je deze mooi op het einde nog stellen!

Voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek

Door je voor te bereiden op deze standaard vragen en alvast voor jezelf antwoorden op deze vragen te bedenken, kun je zelfverzekerd en goed voorbereid je sollicitatiegesprek in gaan. Vergeet niet om ook je eigen persoonlijkheid en ervaringen te laten zien. Je gesprekspartner moet natuurlijk ook een goed beeld krijgen van wie je bent als persoon en professional.

Bereid deze 8 standaard vragen goed voor, dan ga jij een succesvol sollicitatiegesprek tegemoet! En jezelf nog beter voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek? Lees hier alles over hoe je moet omgaan met onverwachte vragen in een sollicitatiegesprek.