Tips

5 tips

Hoe bereid je jouw eindejaarsgesprek voor?

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 20-11-2024
  • 10 minuten

Wat is een eindejaarsgesprek?
Hoe kun je jouw eindejaarsgesprek voorbereiden?
Beantwoord deze vragen voor je eindejaarsgesprek
Tips voor tijdens je eindejaarsgesprek
Een geslaagd eindejaarsgesprek

Het einde van het jaar nadert en dat betekent maar één ding. Jouw eindejaarsgesprek komt eraan. Het moment waarop je samen met je werkgever terugblikt en vooruitblikt. Best spannend toch? Welke vragen kun je verwachten en hoe bereid je je voor? Daarom helpen we je om dit eindejaarsgesprek tot in de puntjes voor te bereiden. 

Wat is een eindejaarsgesprek?

Het is goed om eerst een bij het begin te beginnen, want wat is een eindejaarsgesprek precies? Dit is een gesprek waarin je leidinggevende kijkt naar hoe je het afgelopen jaar hebt gefunctioneerd. 

Je hoort waarschijnlijk vaker de termen eindejaarsgesprek, beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek voorbij komen. Maar wat is het verschil? Een eindejaarsgesprek heeft veel gemeen met een beoordelingsgesprek, alleen vindt een eindejaarsgesprek, zoals de naam het al zegt, altijd aan het eind van het jaar plaats. Een beoordelingsgesprek kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Bij beide gesprekken is er sprake van eenrichtingsverkeer: je leidinggevende geeft een beoordeling van jouw functioneren. Bij een functioneringsgesprek is dit echter anders. Dan is er namelijk wel sprake van tweerichtingsverkeer. Hier kun jij namelijk ook feedback geven over je taken, leidinggevende en de organisatie. Dit gesprek vindt vaker in het jaar plaats. 

Heb je geen eindejaarsgesprek, maar juist een functioneringsgesprek gepland staan? Ook daar hebben we aan gedacht. Bereid je goed voor met deze 8 krachtige tips op jouw functioneringsgesprek.

Tijdens een eindejaarsgesprek ontvang je dus feedback en bespreek plannen voor het komende jaar, zodat je je nog beter kunt ontwikkelen en nog betere resultaten neerzet. Dit is ook het moment om te onderhandelen over je salaris of problemen aan te kaarten. 

Blog Eindejaarsgesprek_-6.jpg 865.66 KB

Hoe kun je jouw eindejaarsgesprek voorbereiden?

Natuurlijk wil je je goed voorbereiden op jouw eindejaarsgesprek, zodat je weet wat je kunt verwachten. Je eindejaarsgesprek voorbereiden doe je met deze tips:

  1. Check de gespreksagenda
    Vaak stuurt je leidinggevende voorafgaand aan je gesprek een gespreksagenda. Lees deze goed door, zodat je weet wat je kan verwachten en je je alvast voor kan bereiden op de onderwerpen. 

  2. Reflectie op jezelf
    Kijk eens terug op je professionele ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Bedenk voor jezelf hoe je vindt dat het afgelopen jaar is gegaan. Welke prestaties heb je bereikt? Waarin was je succesvol, maar ook waarin minder? Waarschijnlijk staat deze reflectie redelijk in lijn met wat je leidinggevende vindt, dus zo kan je je alvast voorbereiden op je gesprek.

    Ga niet in de verdediging wanneer je kritiek krijgt, maar bedenk van tevoren hoe je reageert op kritiek. Stel jezelf leergierig en begripvol op, zodat je laat zien dat je graag meer wil leren. 

  3. Blik terug op eerdere beoordelingen
    Heb je al eerdere beoordelings- of functioneringsgesprekken gehad? Bekijk deze dan eens terug en pak ook je functie-taakomschrijving erbij. Zo kun je zelf ook beoordelen of jij je werk goed hebt gedaan, op basis van wat er van je wordt verwacht. 

  4. Spreek je wensen voor de toekomst uit
    Waar wil je naartoe het komende jaar? Bedenk dat eens voor jezelf. Formuleer alvast duidelijke en haalbare doelen die je helpen groeien. Spreek je wensen uit en zorg ervoor dat je deze wens kunt onderbouwen. 

  5. Bereid jouw onderhandelingen en arbeidsvoorwaarden voor
    Wil je graag een salarisverhoging of sparren over nieuwe arbeidsvoorwaarden? Dan kan je dit aankaarten in je eindejaarsgesprek. Zorg er wel voor dat je kunt beargumenteren waarom jij vindt dat je dit verdient.

Blog Eindejaarsgesprek_-8.jpg 902.78 KB

Beantwoord deze vragen voor je eindejaarsgesprek

Met alleen de tips ben je er nog niet, want hoe bereid je je verder goed voor? Door jezelf deze vragen te stellen.

  • Wat heb ik dit jaar bijgedragen?
    Waar kijk ik met trots op terug? Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt en wat heb ik gedaan om de organisatie of mijn team verder te brengen? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden ga je met vertrouwen het gesprek in. 
  • Wat ging niet zo goed?
    Waar kijk ik minder blij op terug? Welke dingen heb ik minder goed gedaan? Waarin heb ik mezelf of anderen teleurgesteld? Ook kijken naar je zwakke punten hoort bij het gesprek. Door zelf hier al over na te denken, sta je sterker in je schoenen om je te kunnen verbeteren.
  • Wat heb ik het afgelopen jaar geleerd?
    Als je kijkt naar je eigen prestaties, wat heb je dan geleerd? Kijk hierbij ook met name naar je mindere momenten. Heb je bijvoorbeeld bepaalde doelen niet gehaald? Hoe kwam dat dan? En vraag jezelf af wat je de volgende keer dan anders zou doen. 
  • Hoe beoordeel ik mezelf?
    Verplaats je even in de schoenen van je leidinggevende. Hoe zou jij jezelf dan beoordelen? Waren er dingen die beter konden? Laat dan weten hoe je hieraan gaat werken en hoe je jezelf gaat ontwikkelen? Vind je dat je goed of misschien wel uitstekend hebt gepresteerd? Neem je leidinggevende dan mee in waarom je een salarisverhoging verdient. 
  • Wat wil ik het komende jaar bereiken?
    Tijdens een eindejaarsgesprek blik je terug, maar kijk je ook zeker vooruit. Welke doelen heb je voor volgend jaar? En welke ambities heb je op de langere termijn? Neem jouw leidinggevende hierin mee.

    Onderzoek ook welke opleiding en/of  training(en) je komend jaar zou willen volgen en wat dit bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Ben je als technici bijvoorbeeld op zoek naar een training in soft skills? Bekijk dan eens onze mogelijkheden bij Kracht Training

Tips voor tijdens je eindejaarsgesprek

Nog een paar extra tips voor tijdens je gesprek, waarmee jij indruk kunt maken:

  1. Wees proactief
    Een proactieve houding wordt altijd gewaardeerd. Door zelf al aan te geven waar jij in het nieuwe jaar kansen ziet om te groeien, laat je je leidinggevende zien hoe jij het volgende jaar graag ziet. 
  2. Blijf positief en zakelijk
    Ga het gesprek in met een positieve instelling en een constructieve houding. Sta ervoor open om jezelf te verbeteren. Probeer feedback niet als kritiek te zien, maar juist als leermoment. Het is bedoeld om jou te laten groeien. 
  3. Zorg dat je op de hoogte bent van de verwachtingen
    Aan het eind van het eindejaarsgesprek moet duidelijk zijn wat er van je verwacht wordt volgend jaar. Vraag door tot concrete meetbare taken en doelen en leg deze vast. Zo maak je ze concreet en controleerbaar.

Blog Eindejaarsgesprek_-5.jpg 858.79 KB

Een geslaagd eindejaarsgesprek

Zo, met deze tips kan je aan de slag en je voorbereiden! Een geslaagd gesprek vereist voorbereiding en de bereidheid om te ontwikkelen. Zie het eindejaarsgesprek als een kans om te groeien en te leren. Heel veel succes met jouw gesprek!